Kurti na Ekonomskom forumu s Hrvatskom: Kosovo ima odlične mogućnosti za strana ulaganja 1foto: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas na Kosovsko-hrvatskom ekonomskom forumu u Prištini ocenio da Kosovo ima „odlične mogućnosti za strana ulaganja“.

On je u govoru na otvaranju forumu rekao da jača trgovinska razmena Kosova i Hrvatske koje su „blisko povezane jedna s drugom, politički, istorijski, ali i geografski. Došlo je vreme da ojačamo i naše ekonomske veze“, rekao je Kurti.

Kazao je da Kosovo ima fiskalnu stabilnost, a Vlada „fiskalnu politiku okrenutu budućnosti“, te da je na Kosovu ukupno poresko opterećenje među najkonkurentnijim u Evropi.

Rekao je da su 2022. godine direktne strane investicije na Koosovu porasle 44 odsto, a izvoz 23 odsto, dok su poreski prihodi veći za 22 odsto.

Podvukao je da je Kosovo „mlada i dinamična zemlja, puna života, sa mladom populacijom“ koja je, kako je kazao, možda i najmlađa u Evropi. Rekao je da je dve trećine stanvnika mlađe od 35 godina, dok je prosečna starost 31 godina.

„Naši mladi ljudi imaju veštine u tehnologiji i u drugim profesijama, jer tečno govore engleski, a mnogi i nemački i hrvatski“, kazao je Kurti.

Zahvalio je Hrvatskoj „na aktivnoj ulozi u podršci Kosovu“ i u, kako je kazao, „zaokruživanju međunarodnog subjektiviteta, uključujući i članstvo u regionalnim i međunarodnim organizacijama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari