Legalizacija objekata – osnovna pitanja i odgovori

Ostavite komentar


  1. Ako nesto ne poznajete,a vi pitajte one Koji SE time have,pa napisite dokumentovan clanak.

  2. „Vlasnici stanova imaju mogućnost da samostalno podnesu zahtev za legalizaciju, ako je izgrada izgrađena pre dve ili tri decenije, bez obzira da li je sama zgrada legalizovana“.
    Da li vlasnici stanova mogu samostalno da podnesu zahtev za legalizaciju, ukoliko je zgrada izgrađena manje od dve decenije (2010. god)? Problem je što investitor neće da podnese zahtev za legalizaciju jer ne želi da plati taksu, a mi stanari koji plaćamo porez na imovinu, sve troškove za utrošenu električnu energiju i komunalne usluge, ne možemo da legalizujemo svoje stanove. Mislim da bi ovim zakonom to trebalo omogućiti vlasnicima stanova koji su izgrađeni legalno, u skladu sa dobijenom građevinskom dozvolom.

  3. I sta ste promenili? Nikada necete legalzovati sve objekte, zasto, zato sto raja nece da placa porez. Popisite objekte i naplatite porez, zatim uvedite kazne da taj porez bude pet puta veci za ne uknjizene. Napravili su kucu od 200000e a nece da plate drzavi. Zatim RGZ je korumpirana druzina, predmeti se drze po fiokama kako bi uzeli 400 e za uknjizbu. Za 30 god se nista nije uradilo, i sada se zida kako ko hoce.

  4. Postoji I treca vrsta objekata Koji su izgradjeni na osnovu ekspropirijisane imovine a nemaju upotrebu dozvolu. Jer nadlezni organ opstine po cijem je resenju izvrsena eksproprijacija neogovorno se poneo I nije vrsio nadzor završetku Radova.

  5. Sadašnji zakon ne poznaje termin „legalizacija“ već „ozakonjnje“.
    Inače proces ozakonjenja je jako spor i prilično košta.

  6. Pa zar nisu prošli rokovi pre 10 godina, za podnošenje prijava za legalizaciju nelegalno sagradjenih objekata. Vqljda bi sad trebala da bude faza rušenja ko nije za 20 godina legalizovao bespravno sagradjeni objekat. Znači nema kraja. Ispade lud onaj ko sve plati pa onda zida i gradi.

  7. Nepravedno je da je visina takse za malu kancelariju od 20-30 m2 ista kao i za poslovni prostor od 500 m2 (250.000 din). Trebalo bi i to dovesti u razuman odnos…

  8. Poštovani, gradjani Srbije, nema potrebe da se institucija RGZ-a u toj meri blati, jer mi samo radimo svoj posao… onako kako treba… nismo mi krivi što to većina gradjana ne razume… a o korupciji kojom nas nepekidno blate ni pomena… bolje gospodo draga razmislite kome dajete novac i da li ste sigurni da je on stigao do katastra, ja kažem nije, a ko Vam uzima novac to Vi vidite !!!

  9. U vasem tekstu pise da je rok za izgradnji bio 2018, a po vazecem zakonu je 2015. Da li vi to vec znate kako ce glasiti novi zakon?

  10. Potpuno zbunjujući i besmisleni tekst. Ako ste hteli da pružite prave informacije građanima RS onda ste trebali da ih potražite na pravom mestu i od nadležnih organa.Greske u startu, najpre ste se ograničili na objekte izgradjene do 2015, sto i jeste tačno, a kasnije spominjete 2018, zatim, postupak oko tehnicke dokumentacije ne sprovodi katastar već organ nadležan za ozakonjenje……Jako ozbiljna tema neprofesionalno obrađena

  11. To čekam punih 20 godina. Davne 1984.godone sazidao sam kuću za koju imam građevinsku dozvolu izdatu od tadašnjeg Biroa za projektovanje u Kruševcu. Rešenje sadrži broj k. parcele čiji sam vlasnik, uslove za gradnju, površinu objekta i da ne nabrajam dalje. Zanimljivo je to, što je reč o kući koju sam gradio u selu, van grada ,i kuća je prijavljena PU i tako sam dobio adresu stanovaja, prijavio sam Lokalnoj poreskoj upravi i na zgradu plaćam porez koji mi je određen. Sve ovo nije bilo dovoljno da mi se izda dozvola za priključak na gas, smatra se da je moja kuća nelegalna i trebalo bi da krenem od “ nule“ u legalizaciju.

  12. Nikad, ali nikad se u Srbiji nece zavrsiti legalizacija. Mnogo objekata je napravljeno na zemljistu koje je nekome oduzeto, a taj neko npr.otisao za Ameriku i preminuo pre 3 decenije itd. Dok se ne promeni Ustav i zakon

  13. A sam kupila građevinsko zemljište u trajno vlasništvo napravila kuću na istoj zemlji nemogu da legalizuje jer nije zemlja u vlasništvu čekam od 1998 šta reći

  14. Postovani,
    Da li u postupku gradnje na osnovu pravnisnazne gradj.dozvole je ponistena gradjevinska dozvola ako je investitor ozakonio deo ovjekta,garaze.Sada bi da prijavi nastavak radova,tj.jos dve etaze.dozvola nije istekla.i nije odstupio od projekta i zadatih mera .
    Da li moze da nastavi sa gradnjom po projektu.?placene su sve naknade.radove je obustavio sam,iz razloga ,nedostatak sredstava.
    Hvala

  15. od 2003god podnosila sam vise puta svu trazenu dokumentaciju lokalnoj samoupravi,pa poslednji put RGZu 27-og marta za ozakonjenje stana a opstii Rakovica i do danas niko mi nije odgovorio nista,a trenutno nemam informaciju ni gde se moj predmet nalazi.Zgrozena sam na ne primenu svih dosadasnjih zakona,a vrlo verovatno i buducih.

  16. od 2003god podnosila sam vise puta svu trazenu dokumentaciju lokalnoj samoupravi,pa poslednji put RGZu 27-og marta za ozakonjenje stana a opstniRakovica i do danas niko mi nije odgovorio nista,a trenutno nemam informaciju ni gde se moj predmet nalazi.Zgrozena sam na ne primenu svih dosadasnjih zakona,a vrlo verovatno i buducih.

  17. Ako je moja kuća i plac upisan u katastar imamo ugovor i rešenje od suda nemogu da dobijem legalizaciju zašto.

  18. Kada ce stupizi Novi Zakon o legalizaciji

  19. Zelim da kazem ,da izvrsna vlast treba da uvede zakon..Ako placam porez za kucu da to treba da olaksa da se plac prenese ako je on kupljen pre 10,15,20….godina.Kako ja da dokazem kupljen plac 56 godine a umrli svedoci koji su potpisali.Smatram da takvi ugovori treba da im se prizna pravo i da uplate porez na promet a ne da se to vrti u nedogled??

Ostavite komentar


Ekonomija

"Do 2027. od tog posla nema ništa": U Grčkoj se povećava radno vreme, u Crnoj Gori smanjuje, a u Srbiji važi stav "Ja ne dam" 10

„Do 2027. od tog posla nema ništa“: U Grčkoj se povećava radno vreme, u Crnoj Gori smanjuje, a u Srbiji važi stav „Ja ne dam“

Poslednjih dana ponovo je postalo aktuelno pitanje broja radnih sati nedeljno, s obzirom da su dve države sa Balkana unele novine u ovoj oblasti, pa je Grčka povećala radno vreme, dok je Crna Gora smanjila. Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je naglasio da dok je on predsednik Srbije, neće prihvatiti uvođenje sedmočasovnog radnog vremena.

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.