Lidl povukao keks, čaj i pločice sa visokim sadržajem konoplje 1Foto: EPA/SHAWN THEW

Nemački lanac prodavnica Lidl povlači keks, čaj i proteinske pločice zbog visokog sadržaja aktivnih sastojaka koji sadrže konoplju, saopštila je kompanija.

U pitanju je nekoliko proizvoda češkog proizvođača Euforija trejd, objavio je Lidl. Kako za portal N1 potvrđuju u kompaniji Lidl u Srbiji – pomenuti proizvodi na bazi konoplje nisu deo ponude Lidla u našoj zemlji.

Kompanija Lidl povukla je iz svojih prodavnica keks, čaj i proteinske pločice zbog visokog sadržaja aktivnih sastojaka koji sadrže konoplju. Radi se o nekoliko proizvoda češkog proizvođača Euforija trejd, kako prenose mediji, ali tih proizvoda nije bilo u ponudi u našoj zemlji.

Sa tržišta je povučeno nekoliko vrsta keksa, koji su se prodavali pod imenom Mary&Juana, čaj “Tea of mind”, kao i energetske pločice „Raw Cannabis Protein Bar Apple“.

Kako su u kompaniji Lidl obrazložili, u proizvodima na bazi konoplje nađen je povećan sadržaj tetrahidrokanabinola (THC), što bi moglo da utiče na zdravlje i promenu raspoloženja i umor. Lidl je upozorio sve koji su kupili neke od ovih proizvoda da ih ne konzumiraju.

Sredinom avgusta Lidl je kao meru opreza uklonio sve proizvode od konoplje u svom promotivnom asortimanu, jer nadležni trenutno istražuju neke od njih. Prema istražiteljima, radi se o mogućem kršenju nemačkog zakona o narkoticima. Portparol državnog tužilaštva u Nemačkoj rekao je da se proverava “sadrže li ponuđeni proizvodi THC ili CBD”.

I hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede juče naložilo povlačenje proizvoda Vita D´or BIO ulja konoplje od 250 mililitara zbog mogućeg povećanog sadržaja THC-a, zbog čega proizvod nije u skladu s evropskom Uredbom o sigurnosti hrane.

Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović kaže za Danas da je u ovakvim situacijama bitno i prvo pitanje koje se postavlja da li je to ustanovila naša inspekcija ili je to dobra volja proizvođača ili trgovinskog lanca.

“Kada to uradi proizvođač ili trgovinski lanac, kada sa tim izađe u javnost, onda to znači da oni znaju da upravljaju kriznom situacijom i da mi kao potrošači možemo da imamo poverenje u njih, jer su ustanovili da nešto fali i tu robu će da povuku sa tržišta”, ističe Papović.

Nekada je, kako kaže, to delom zbog marketinga, nekada je to stvarno, tako da je u ovim situacijama važno i da se zna o kojoj količini povučene robe se radi.

“Uvek je bitno da li nešto utvrdi inspekcija, proizvođači i trgovci ili neko treće, nezavisno telo, za koje mi ovde u Srbiji još nemamo novac”, napominje Papović.

U Srbiji je u poslednjih mesec dana bilo nekoliko situacija u kojima su sa tržišta zbog nedozvoljenih supstanci povučeni sladoledi, ali i riba i tunjevine iz konzervi. Naime, početkom meseca sladoledi Baunti, Snikers, Tviks proizvedeni u Francuskoj povučeni su najpre sa tržišta u Hrvatskoj, potom i kod nas, a Upravi za veterinu je polovinom meseca stiglo obaveštenje i da je iz Španije, ali i Poljske uvezena toping masa koja se koristi za proizvodnju sladoleda, a koja iznad dozvoljenih granica sadrži stabilizator sa etilen-oksidom.

Pre toga, veterinarska inspekcija je tokom redovne kontrole pregledala pošiljke zamrznutog oslića „Nek“ iz Španije i utvrdila prisustvo larvi parazita Anisacisa, a krajem jula Uprava je po prijavi potrošača kontrolisala i sa tržišta povukla i jednu seriju dugotrajnog mleka Pilos.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari