Lignit „veoma lošeg kvaliteta“ iz Kolubare kriv za zagađenje

Da li EPS građanima za ogrev prodaje jalovinu punu gline?

Ostavite komentar


  1. Kad sam bio mali, preko veze se dolazilo do najboljeg uglja, Kreka, iz BiH. Samo kažem, moja baba na Senjaku ili Kreku ili ništa!
    A verujem da ovi valjaju štagod, verujem Petnici više nego EPSu

  2. Kad ne znaš ko je krivac samo prati trag novca… Nešto mi govori da su trgovci ugljem iz odabranog društva prvorođenog…

    1. Palma je najveci trgocac kolubarskog m ugljem poslednjih 10-15 godina, Insajder je imao seriju emisija o tome.

  3. Dilema se da lako rešiti.
    Kupite 4-5 tona direktno od Kolubare, kao običan kupac, u 4-5 odvojenih narudžbina.
    U isto vreme upute poziv građanima da vam prodaju recimo 50x po 100kg svog već kupljenog uglja, pod uslovom da imaju sva dokumenta o kupovini. Za to im platite 50% više nego što su isti platili.
    Uzorke iz toga u laboratoriju na analizu.
    Evo ja ću da vam isfinansiram polovinu troška.

    1. Odbijena mi je reklamacija za ski pantalone koje nisu ni malo vodootporne, a prodavac se pozvao na mišljenje akreditovane laboratorije, koja se u napomeni ogradila da nije sertifikovana za davanje ocene o usklađenosti deklarisane i stvarne vodopropustljivsti, te odbio da vrati novac. Tržišna inspekcija je konstatovala da sam u zakonskom roku dobila odgovor prodavca i da ništa preko toga nije u njihovoj nadležnosti.
      O iskustvu čoveka koji pokušava da dokaže neusklađenost između deklarisane i stvarne temperature pranja veš mašine mnogi su izveštavali.
      Napravljen je takav Zakon o zaštiti potrošača da moraš da tužiš prodavca, a njegovo pravo je da za dokazivanje angažuje laboratoriju koja nije setifikovana za davanje mišljena o usklađenosti deklarisanih i stvarnih osobinama bilo kog proizvoda, pa ako iz unutrašnjasti da ti tamo sjuri armiju beogradskih advokata i napravi ti takve troškove da ti nikada više ne padne na pamet da bilo šta dokazuješ. Zakon o zaštiti potrošača nalaže da prodavac o svom trošku dokazuje usklađenost deklarisanih osobina sa stvarnim osobinama prodatog proizvoda. Prodavac uvek može naći laboratoriju koja će se u napomeni, sitnim slovima, ograditi od svog mišljenja.

  4. Imaju mali broj reklamacija na ugalj i to im je dokaz da prodaju kvalitetan ugalj?Treba da se izvrse ispitivanja svog tog uglja i ako ima u sebi glinu da svi rednom zaglave deceniske robije.SA sve inspekcijama koje nisu radile svoj posao!

  5. Koristim ugalj za kotao oduvek, zadnje dve godine od kupljenog uglja trecina je glina, tako da tvrdnje iz teksta su sušta istina

    1. Javna tajna je da su Nemci koji su vršili istraživanje naslaga uglja u Crljenima omašili. Pošto je ogroman novac dat za otkup kuća i zemljišta isplaćen, nastavljena je eksploatacija, ali se u TE taj lignit obogaćuje visokokaloricnim ugljem iz Kostolca. EPS je za to morao da napravi luku, i to je još jedan trošak lošeg poslovanja, preko naših leđa.
      Ubiće nas EPS.

      1. Nisu Nemci promašili nego se tako dogovorili. Klasičan oblik organizovanog kriminala! Nemoj da se pravimo budale!

        1. Naravno da je dogovor. Nemci znaju na čemu nebo stoji, a ne znaju šta ima u Kolubari i kakav je ugalj?

  6. Kancer Kolubarske regije i Beograda je pogon Sušara uglja Kolubara, neverovatne količine fenola se decenijama ispuštaju u atmosferu. To svi znaju i osećaju koji prolaze magistralom pored Vreoca. Mislim da je ovo poslednja fabrika u Evropi ove namene ili bar ove tehnologije. Fenol je izuzetno kancerogeno jedinjenje. Katastrofa pored Lazarevaca i okolnih sela, a sve na 30 km vazdušne linije od Beograda. Naravno mafija upravlja javnom prodajom uglja. Opasna seljačka mafija.

  7. Pa daaaa, khm, šta pričate, vidite da ugalj ima deklaraciju, pa molim vas, khmm, izmereno u labu, khmm, uh!

  8. Ja bih ipak pomenula i elektromagnetni smog ! Zagadjenja je bilo i letos kad se ne lozi, ali je bio izgovor ,,Saharske kise i prasina !,,

  9. Lukavi S:Paa ti pređi na ruski gas, ako ti Evropa dozvoooliii, tj. ne sankcioniše te! Bože me sačuvaj, Kolubara je jedino uporište energetske nezavisnosti Srbije, koja se skupooo, vrlo skupo plaća. To najbolje znaju bivši vlasnici i meštani sela koji su morali da se isele sa svojih vekovnih imanja i da ih prepuste pohlepi za jeftinom strujom za Srbiju. O, daj bože da se Kolubara zatvori već jednom i da te prljave tehnologije pređu na Kosovo, gde ima 10-15 mlrd tona uglja.

  10. Drzavna preduzeca su uvek bila rasadnik zla u ovoj drzavi.
    Evo ovde su uhvaceni direktno kako truju narod, i niko im ne moze nista.
    Platice 2-3 „strucnjaka“ da trucaju, kako su sva ta trovanja naroda od osiromasenog uranijuma, kemtrejlsova, vakcina, i ovce ce da legnu na rudu.

  11. Čekajte a osiromašeni ugalj, CIA, Vatikan? Dokle god se drvo i ugalj ne zabrane, uvede jeftin gas i TE Nikola Tesla ne prebaci isto na gas ćemo se gušiti i umirati od kancera. Rekao bih i jednu nuklearku da napravimo, ali s obzirom da šaht na ulici ne umemo da stavimo a da ne propadne ne bih se igrao toliko.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.