Ljajić: Dogovor o Agrokoru dobar za Srbiju 1Foto EPA ANTONIO BAT

„Nagodba između poverilaca Agrokora je u suštini dobra vest za sve“, rekao je juče za Danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, „a posebno za radnike koji bi platili najvišu cenu da je došlo do stečaja“.

On je ocenio da se ovim vratilo i poverenje prema kompanijama iz sastava Agrokora.

„Na primer Dijamant je morao avansno da plaća sirovine. Osim toga olakšan je pristup kreditima. Tako je Frikom dobijao kredite po kamati od 4,5 do šest odsto, dok firme takve klase se zadužuju po kamati do tri odsto“, objašnjava Ljajić.

Poverioci sa oko 3,6 milijardi evra ili nešto preko 80 odsto ukupnih potraživanja od Agrokora prekjuče su izglasali nagodbu o podeli udela u ovom koncernu prema kojoj će najveći pojedinačni akcionar biti ruska Sberbanka sa nešto preko 39 odsto, a zajedno sa takođe ruskom VTB bankom kontrolisaće oko 47 odsto Agrokora, na ime oko 1,4 milijarde evra kredita. Vlasnici obveznica su dobili 25 odsto akcija, a među njima je najveći američki investicioni fond Najthed sa 12 odsto. Hrvatske banke će dobiti 12 odsto, a još četiri odsto otići će dobavljačima Saponia, Frank i Sokol Marić i Adris grupa. Pogodba sadrži još niz klauzula o isplati potraživanja iz poslovanja raznim poveriocima.

Ministar Ljajić očekuje da će novi vlasnici investirati u Agrokor jer je to jedini način da izvuku novac koji su pozajmili ovoj kompaniji dok je bila u rukama Ivice Todorića.

„Ovo je dobra vest jer će investirati i u firme u Srbiji. Mi smo pre desetak dana razgovarali sa Petruškom (vanredni upravnik Agrokora, prim. nov.) i u narednih tri do pet godina se ne očekuje prodaja kompanija iz sastava Agrokora. Odnosno, moguća je prodaja nonkor delatnosti, ali firme iz tri vertikale-maloprodaje, prehrane i poljoprivrede će pokušati da dignu na noge jer je i njima u interesu da firme funkcionišu i tako vrate novac“, ocenio je Ljajić.

Dok je hrvatska vlada proglasila pobedu, očekuje se da će poverioci koji nisu bili saglasni sa nagodbom, kao i Ivica Todorić podneti tužbe. Međutim, to teško da će sprečiti preuzimanje koncerna od strane pre svega ruskih banaka i američkih fondova, koji su se prema izjavama Maksima Poletajeva, predstavnika Sberbanke zaduženog za Agrokor, već dogovorili o upravljanju ovim hrvatskim privrednim gigantom. Deo dogovora je garancija plasmana hrvatske robe na police Konzuma, Idee i Merkatora tokom narednih pet godina.

Ovaj epilog Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ocenjuje kao dobro rešenje s obzirom da je alternativa bila stečaj.

„Agrokorom više ne upravljaju ni Todorić ni hrvatska država, već ruske banke i američki fondovi. Ako su oni odlučili da se namire iz tekućeg biznisa, to znači novi menadžment, novi način poslovanja i bolji dani za Agrokor. Mada mislim da ovakav kakav je sad, Agrokor nema budućnost. On se previše raširio, preinvestirao i verujem da će suziti njegovo poslovanje na osnovne delatnosti. Što se tiče preduzeća u Srbiji, pre svega Dijamanta i Frikoma, to su dobre firme koje nisu imale veliku štetu i za njih se posao nastavlja kao i do sada. Trgovine su u većem problemu, Konzum je izgubio poverenje dobavljača i sada to treba povratiti, a ni konkurencija nije sedela skrštenih ruku“, objašnjava Savić dodajući da najveći poverioci potražuju 3,5 milijarde evra, a vrednost preduzeća je nešto preko milijarde tako da im ne preostaje ništa drugo nego da podignu poslovanje tako da i radnici mogu da budu mirniji nego pre mesec, dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari