Ljajić: Tekstilna industrija se oporavlja 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Miloš Perić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas, otvarajući sajam tekstila u Beogradu, da ta manifestacija pokazuje odlične odnose Srbije i Turske i brzinu kojom se ova industrija oporavlja i u izvozu ostvaruje 860 miliona evra.

Ljajić je, na otvaranju manifestacije, podsetio da je 2000. godine industrija tekstila bila gotovo u nestajanju, a sada zapošljava skoro 50.000 ljudi.

Srbija ima dvadesetak ozbiljnih kompanija sa modnim brendovima, koje posluju u regionalnim okvirima, rekao je Ljajić i ukazao da su oporavku tekstilne industrije doprinele turske investicije, jer je najveći broj investitora upravo iz tog sektora.

Osnovni problem za tekstilnu industriju je činjenica da se 90 odsto sirovina i repromaterijala uvozi u Srbiju. Ponavljam zato poziv turskim investitorima da ulažu u repromaterijale za tekstilnu industriju, rekao je Ljajić.

Ljajić je ukazao i da se sve zemlje regiona suočavaju sa manjkom radne snage, posebno u tekstilnom sektoru, kao i da Srbija ima 21.000 tekstilnih radnika koji se vode kao nezaposleni.

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič rekao je da sektor tekstila iz dana u dan sve više raste i da na sajmu učestvuje 40 firmi iz Turske.

Najbolji pokazatelj naših odnosa su cifre koje pokazuju povećanje robne razmene koja je u 2019. dostigla 1,3 milijarde dolara i to je bio porast od oko šest odsto, rekao je Bilgič.

On je izrazio očekivanje da robna razmena što brže dostigne dve milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari