Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić izjavio je juče da radnici iz 179 preduzeća u restrukturiranju, čiji status mora da bude rešen do sredine sledeće godine, mogu da računaju na otpremnine od po 300 evra po godini radnog staža. Ljubić je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Sindikata metalaca Srbije u Kragujevcu istakao da godišnja dugovanja preduzeća u restrukturiranju iznose oko 750 miliona evra, a kod višestruko premašuje vrednost imovine.


Prvih 27 preduzeća u restrukturiranju, sa 750 radnika, u stečaj će, najavio je juče Ljubić, otići već ovog leta. Reč je o firmama koje nemaju ni imovinu ni delatnost, pošto su ranije privatizovane, a jedna od njih je i „Zastavina“ Fabrika automobila, čiju je imovinu i deo zaposlenih početkom 2010. preuzeo Fijat.

Predsednik Sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović ocenio je da akcioni plan Vlade ima nedostatke, pošto se iz njega ne vidi razvoj industrije u Srbiji i upošljavanje preduzeća metalskog kompleksa. „Plan Vlade je pun magle i obećanja, dok je budućnost neizvesna. Nema podataka koliko će radnika ostati bez posla, a otpremnine od po 300 evra su male. Ono što je najvažnije, plan ne nudi odgovor na pitanje hoće li država industrijski da se razvija“, istakao je Vujović.

Reagujući, Ljubić je kazao da Vlada Srbije ne može da odustane od akcionog plana, jer država više nema para da finansira preduzeća u restrukturiranju. „Ako Sindikat ima druge metode kako da pomognemo radnicima u preduzećima u restrukturiranju, mi u Vladi smo raspoloženi da ih čujemo“, rekao je Ljubić.

Pet grupa

Aleksandar Ljubić je juče u Kragujevcu podsetio da su preduzeća u restrukturiranju podeljena u pet grupa. U prvoj su ona bez delatnosti i imovine, u drugoj su preduzeća sa imovinom i minimalnom upošljenošću, u trećoj su firme koje imaju proizvodnju, ali i nasleđena dugovanja, u četvrtoj su preduzeća koja zapošljavaju invalidne radnike, i u petoj su firme na KiM, čija će se sudbina rešavati u dijalogu Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari