Sindikalac EPS-a o hapšenjima: Krađa 7,5 miliona evra dokaz opšteg nivoa korupcije i javašluka u EPS 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Dragoslav Ljubičić, glavni poverenik Sindikata EPS “Nezavisnost” u Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu izjavio je danas da hapšenje odgovornih iz Elektroprivrede Srbije, osumnjičenih da su naneli štetu od od 7,5 miliona dolara tom javnom preduzeću, pokazuje opšti nivo korupcije i javašluka koji je zahvatio EPS.

– Kako objasniti da se na izgradnji pomoćnog koloseka ukrade 7,5 miliona dolara, rekao je Ljubičić novinarima na protestu ispred zgrade Ustavnog suda zbog neisplaćenih nadoknada za smenski rad. On je zapitao i kakvo li će biti stanje gubitaka EPS kad budu isplaćene te nadoknade, kamate i troškovi sudskih sporova.

Kako je objasnio, od 2005. do 2012. godine oštećeno je 600 radnika i mora da im se isplati je 350.000 dinara u proseku, zavisno od radnog mesta, plus kamate.

– Ovaj proces je zbog toga što želimo da napravimo iskorak u poštovanju ljudskog prava kao što je pravično suđenje i u razumnom roku. Nedopustivo je da najviša pravna instanca čak 18 godina ćuti, ignoriše taj problem i pravi se mutava – konstatovao je LJubičić.

On je dodao da su sudovi, od osnovnih do Kasacionog, za 18 godina tri puta menjali pravni stav.

Ljubičić je naglasio da su obrazloženja EPS zašto se nije plaćao smenski rad bila različita, od toga da nisu „smenski radnici“ do toga da rade „u atipičnoj preraspodeli radnog vremena“.

Protest radnika TENT počeo je ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Nemanjinoj, a završio je šetnjom do Ustavnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari