Mađarska berza pristupa regionalnoj berzi struje: Veća likvidnost i manji troškovi za učesnike 1Foto: Pixabay

Mađarska berza električne energije (HUPX) je trenutno u fazi pridruživanja Adeksu, regionalnom povezivanju berzi struje za centralnu i jugoistočnu Evropu u koje je uključena i srpska berza Sepeks, i nakon što se taj proces okonča benefiti će biti izraženi kroz niže troškove i efikasnije upravljanje, a broj potrebnih procedura za učesnike na berzi će se znatno smanjiti, ističe stručna javnost.

Mađarska berza električne energije (HUPX), kako je nedavno saopštila Elektromreža Srbije, pridružuje se Adeksu, čime ta grupa, kako je navedeno, postaje najlikvidniji centar za spot trgovinu električnom energijom u ovom delu Evrope.

– Taj korak podstiče energetsku tranziciju i konsolidaciju fragmentiranih tržišta i približava nas panevropskom spajanju tržišta, a za učesnike na tržištu to znači novi pristup jedinstvenoj usluzi za trgovanje i kliring u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj, navode u EMS-u i dodaju da će berze energije u okviru Adeks grupe sa sedištem u Budimpešti objediniti stručnost više kompanija uključujući usklađena berzanska pravila, i trgovinska i klirinška rešenja.

Adeks grupa zvanično je uspostavljena 23. decembra 2022. u LJubljani a obim trgovine na njenim tržištima u 2023. godini je iznosio 16,3 tereavatsati električne energije.

Podsećanja radi, Elektromreža Srbije je sa operatorom prenosnog sistema Slovenije (ELES) i berzom struje evropskih zemalja ( EPEKS SPOT) uspostavila „Alpsko-jadransku dunavsku berzu električne energije“ (Adeks).

ELES, EMS i EPEX SPOT u svom vlasništvu imaju isti broj akcija Adeksa.

Sporazum predviđa poslovno spajanje berze struje koja posluje na srpskom i slovenačkom tržištu (BSP) i berze električne energije u Srbiji (Sepeks). EPEX SPOT i operatori prenosnih sistema ELES i EMS su osnivači i akcionari berze električne energije Adeks.

Mađarska berza pristupa regionalnoj berzi struje: Veća likvidnost i manji troškovi za učesnike 2
Foto: Couleur / Pixabay

Tehnički direktor Sepeksa Dejan Stojčevski objašnjava za Danas da je u ovom trenutku mađarska berza električne energije u fazi pristupanja Adeksu.

– U praksi, kada se proces pristupanja okonča, to neće značiti da će postojati jedna berza za područje Mađarske, Slovenije i Srbije već će i dalje postojati tri berze čije je poslovanje objedinjeno u cilju harmonizacije kao i smanjenja troškova upravljanja. Regionalno povezivanje će funkcionisati kao holding kojim upravljaju tri nacionalna operatora prenosnog sistema. Smanjiće se i broj procedura koje treba da ispune učesnici na berzi. Drugim rečima tamo gde je trebalo obaviti tri procedure biće dovoljna jedna, a kada je reč o upravljanju za određeni posao za koji je bilo potrebno recimo 15 ljudi nakon povezivanja obavljaće ga nih petoro – objašnjava naš sagovornik.

Stručnjak za energetiku Željko Marković ističe za Danas da će benefiti biti isti kao što su bili u slučaju objedinjavanja aktivnosti slovenačke i srpske berze struje.

– Objedinjavanjem aktivnosti te tri berze doći će do ukrupnjavanja tržišta, što će povećati likvidnost i smanjiti berzanske oscilacije. Berze na prostorima našeg regiona su male i tu uvek postoji mogućnost manje likvidnosti odnosno negativnih uticaja na berzanska kretanja – navodi naš sagovornik.

Naime, shodno odnosima ponude i potražnje lakše može doći do nagle oscilacije cena što nikako ne pogoduje tržištu. Udružena berza struje Srbije, Slovenije i Mađarske imaće veći promet i samim tim će opasnost od oscilacija na njoj biti znatno manja a trgovanje će time postati sigurnije.

Benefit je i taj što će trgovci sada imati veći prostor na kome će moći da kupuju, a snabdevači da nude električnu energiju.

– Takođe, ovim objedinjavanjem će se stvoriti uslovi da se poveća obim kupovine struje na berzi. Prema podacima iz prošle godine 80 odsto čine bilateralni ugovori, a oko 20 je sklopljeno na berzi. Sada se stvara mogućnost da taj procenat ugovora o kupovini struje na berzi bude veći, a prednost kupovine električne energije na taj način je transparentnost – navodi Marković.

Inače, kada je reč o snabdevanju individualnih potrošača u Srbiji, formiranje ove berze neće imati nikakav uticaj na taj proces kao ni na cenu struje u maloprodaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari