Mađarska uvodi nove zabrane uvoza hrane iz Ukrajine 1Foto: EPA-EFE/Darek Delmanowicz POLAND OUT

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, izjavio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Taj potez treba da zaštiti mađarske poljoprivrednike od tržišnih fluktuacija izazvanih jeftinijim ukrajinskim uvozom.

Nađ je novinarima rekao da je odluka Evropske unije iz 2022. da dozvoli bescarinski uvoz iz Ukrajine, doneta radi pomoći ukrajinskoj ekonomiji posle ruske invazije, dovela do „prevelike ponude i značajno niskih cena“ na evropskom poljoprivrednom tržištu.

On je optužio EU i Evropsku komisiju da nisu zaštitili evropske poljoprivrednike koji nisu mogli da se takmiče sa jeftinijim uvozom, i naveo da će Mađarska uvesti dodatne zaštite u okviru svojih nadležnosti.

„Brisel i Evropska komisija su izdali mađarske poljoprivrednike i umesto toga podržavaju ukrajinske oligarhe“, kazao je Nađ.

Mađarska nema dobre odnose sa susednom Ukrajinom i jedna je od zemalja EU koje su pružile najmanju podršku Kijevu od početka ruske invazije.

Ubrzo posle početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Mađarska je objavila da neće da dostavlja oružje Kijevu ni da dozvoli njegovo prebacivanje preko svoje istočne granice. Budimpešta se takođe protivila uvođenju sankcija Moskvi i pretila da će blokirati finansijsku pomoć EU Ukrajini.

Nađ ​​je danas rekao da je vlada usvojila plan u pet tačaka za pomoć mađarskim poljoprivrednicima, koji uključuje zahtev da prodavci i logističke kompanije izveštavaju mađarsku vladu o proizvodima koji se uvoze preko Ukrajine, bez obzira na zemlju njihovog porekla.

Dodao je da se ograničenja odnose i na prerađene proizvode od ukrajinskog žita.

Mađarska je prošle godine zabranila uvoz 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, ali je navela da će dozvoliti njihov transfer preko svoje teritorije. Zabrana se odnosila na žitarice, uljarice, brašno, jestivo ulje i nekoliko proizvoda od mesa.
Vlada je prošlog meseca skinula sa te liste ukrajinski prirodni med.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari