Majdanpek: Kulturno nasleđe tema novog programa prekogranične saradnje INTERREG IPA Srbija – Bugarska 1Foto: RARIS

Jedan od prioriteta novog programa prekogranične saradnje INTERREG IPA Srbija – Bugarska biće podrška kulturnom nasleđu, a poslenici kulture opština u Srbiji i Bugarskoj, među kojima je i Turistički prostor Lepenski Vir, koje mogu konkurisati za ova sredstva već su krenuli sa pripremama.

O potencijalnim zajedničkim projektima kojima bi konkurisali za novi program Prekogranične saradnje INTERREG IPA Srbija – Bugarska u Vidinu u Bugarskoj razgovarali su predstavnici arheološkog lokaliteta Lepenski Vir, Muzeja Krajine Negotin, Narodnog muzeja Zaječar, Regionalnog istorijskog muzeja Vidin i Istorijskog muzeja Belogradčik, opština Vidin, Belogradčik, Boljevac i Negotin i kulturnih institucija iz Vidina i Boljevca.

Prvi od niza budućih sastanaka, organizovan na inicijativu Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije, bio je posvećen identifikaciji projektnih ideja i partnera za prekogranične projekte sa Bugarskom, a na temu kulturnog nasleđa.

Razgovaralo se o potencijalnim zajedničkim projektima kojima bi se konkurisalo na novom programu Prekogranične saradnje INTERREG IPA Srbija – Bugarska.

-Sastanak u Vidinu bio je organizovan radi upoznavanja međusobnih potreba i početne razmene informacija. Do otvaranja poziva programa prekogranične saradnje, koji neće biti tako skoro, treba da se vidi šta imamo od opcija – rekao nam je direktor Turističkog prostora “Lepenski Vir” Vladimir Nojković.

Na sastanku u Vidinu prezentovano je desetak ideja za potencijalne projekte i za deo potencijalnih projekata, kako je dogovoreno, biće analizirana mogućnost ubrzanog kompletiranja projektno – tehničke dokumentacije, a za preostale da se utvrdi zainteresovanost i mogućnosti kofinansiranja

-Priprema ovog Programa je u završnoj fazi i prvi poziv za podnošenje projekata se očekuje krajem ove ili početkom naredne godine. Program Prekogranične saradnje INTERREG IPA Srbija – Bugarska će na raspolaganju imati oko 38 miliona eura bespovratnih sredstava, a podrška kulturnom nasleđu je jedan od prioriteta Programa – kažu u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije.

Naredni sastanak biće održan u Srbiji i na njemu će biti preciznije definisani zajednički projekti i partnerstva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari