Majdanpek: Skuplji odmor na Đerdapu 1Foto: Turistička organizacija Majdanpek

Turisti koji se odluče da predstojeće uskršnje i prvomajske praznike provedu na Đerdapu moraće da pripreme više novca nego prošle godine, s obzirom da talas poskupljenja nije mimoišao ni ugostiteljske i usluge smeštaja.

Dve pandemijske godine i zatvorene granice vratile su domaće turiste na turistička odredišta u Srbiji. Banje kao što Sokobanja, Vrnjačka i Prolom “ugrabile” su dobar deo turističkog kolača, ali su domaći posetioci otkrili i nove destinacije, među kojima je Donje Podunavlje i Đerdap.

Ekspanzija posete poslednje dve godine uticala je na porast broja ležajeva u privatnom smeštaju, otvaranje novih ugostiteljskih objekata, osmišljavanje novih sadržaja.

-Atraktivnosti ovog prostora svakako doprinose značajni kulturni spomenici poput Golubačke tvrđave, Lepenskog Vira, Trajanove table, Manastira Tumane, kao i Đerdapska klisura – objašnjavaju turistički poslenici koji već za predstojeće praznične dane očekuju veći broj turista.

Jedno od popularnijih odredišta turista u Đerdapu je Donji Milanovac koji raspolaže sa oko 300 kategorisanih ležajeva u privatnom smeštaju.

-Stanodavci su, doduše ne svi, u odnosu na prethodnu godinu podigli cene između 10 i 20 odsto i sada se cena ležaja kreće između 1.000 i 1.800 dinara po danu – rekli su nam u Turističkom – info centru u Donjem Milanovcu.

Među stanodavcima koji nisu menjali cene smeštaja je i Aleksandar Stojanović koji trokrevetni apartman, visoko ocenjen na bukingu, izdaje po nepomenjenoj ceni.

-Smatrao sam da nije bilo potrebe za povećanjem cena – kaže Stojanović.

U Donjem Milanovcu turiste će saćekati i nove, više cene u restoranima i kafanama jer su poskupljenja iz prodavnica povećala kafanski ceh između 10 i 20 odsto.

– Povećanje cena hrane i pića nije povezano sa novom turističkom sezonom, jer smo mi cene podigli u martu – kaže za Danas Ljubiša Jovanović u čijem restoranu se može ručati za 1.000 dinara po osobi.

Turisti koji dođu u Donji Milanovac ne propuštaju priliku krstarenja Dunavom. Vožnja gliserom u trajanju od 90 minuta, kroz najatraktivniji deo Đerdapske klisure i zaustavljanje kod Trajanove table, sa prošlogodišnjih 1.200 dinara po osobi sada košta 1.500 dinara, a vlasnici glisera za krstarenje novu cenu pravdaju poskupljenjem goriva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari