Majlinda Bregu: Zapadnom Balkanu potrebno povoljno investiciono okruženje 1Maljinda Bregu Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da je Zapadnom Balkanu potrebno povoljno investiciono okruženje kako bi se privukle dugoročne investicije i sprečilo da ekonomije regiona ostanu bez mladih ljudi.

U intervjuu za makedonski medij KDP, Bregu je rekla da je pažnja trenutno usmerena na to da šest ekonomija Zapadnog Balkana ratifikuje sporazume koji su postignuti u novembru na samitu Berlinskog procesa, održanom u glavnom gradu Nemačke, prenosi RCC.

Lideri zapadnobalkanske šestorke tada su u Berlinu potpisali tri sporazuma, o putovanju sa ličnim kartama, o priznavanju fakultetskih diploma i o priznavanju licenci lekara, stomatologa i arhitekata.

„Itekako sam svesna da nije nimalo lako čekati četiri meseca, posebno nakon toliko godina istog tog čekanja. Od trenutka kad smo započeli sa pregovorima oko sporazuma, slušali smo priče ljudi o njihovim iskustvima. Građani jedva čekaju da mogu bez ikakvih formalnosti i viznih prepreka posećivati članove porodice, širiti svoje poslovanje i putovati“, kazala je Bregu.

Generalna sekretarka RCC, čiji je cilj promocija i ostvarivanje napretka evropske i evroatlantske integracije Jugoistočne Evrope, rekla je da su Albanija i Kosovo* završili sve procedure, da je Severna Makedonija ove sedmice dostavila sporazume u parlament, da su Crna Gora i Srbija usvojile sporazume na nivou vlada i da se sada očekuje ratifikacija u parlamentu, a da se Bosna i Hercegovina nalazi u fazi pregleda sporazuma.

Bregu je govorila i o Deklaraciji o romingu između Evropske unije i Zapadnog Balkana, potpisanoj u decembru na samitu u Tirani.

„U oktobru 2023. biće zabeleženo prvo značajnije smanjenje troškova. Počeće se od smanjenja troškova za korišćenje mobilnog interneta, pa će se kasnije proširiti i na druge servise. To je sve što u ovom trenutku mogu reći, jer se ipak radi o delikatnom i složenom procesu tehničkih i komercijalnih pregovora sa poslovnim partnerima“, kazala je Bregu.

Upitana da li će nešto promeniti nedavni dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija o putu ka normalizaciji odnosa, Bregu je izrazila nadu da će sastanak u Ohridu, na kojem je on postignut, biti „korak napred na putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine“.

„Želim da nastavak sastanka u Ohridu utre put nove stvarnosti između njih, jer je to prilično važno za Zapadni Balkan“, navela je Bregu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari