Cene će ponovo rasti: Majsko poskupljenje struje za privredu donosi novi inflatorni udar 1Foto: Shutterstock/BalkansCat; EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Pored toga što su se od 1.maja domaćinstva u Srbiji suočila sa novim poskupljenjem struje za osam odsto, tog dana je usledio i dodatni udar na njihov kućni budžet jer je Elektroprivreda Srbije podigla i cene struje za privredu u istom iznosu.

S obzirom na to da privreda na svako povećanje cena električne energije reaguje podizanjem cena svojih proizvoda i usluga, stručna javnost nema dileme da će takvi potezi neminovno izazvati povećanje svih osnovnih životnih potrepština kao i svih drugih roba i usluga.

Od 1. maja struja za privredu umesto 102,6 evra po megavatu sada košta 110,81 evro po megavatu, što čini poskupljenje od oko osam odsto. Ta odluka je doneta na vanrednoj sednici Skupštine akcionarskog društva EPS na osnovu zaključka Vlade Srbije kojim je tom preduzeću preporučeno da poveća cene struje za privredu.

Za razliku od domaćinstava koja se strujom još snabdevaju po regulisanim cenama, za privredu su one komercijalne, a nadležni tvrde da su one i kao takve još uvek niže od cena električne energije na evropskim berzama.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da se cene struje za privredu u Srbiji ozbiljno približavaju onima koje su aktuelne na berzama i podseća da predstoje i nova poskupljenja električne energije u narednom periodu.

– Nema dileme da će poskupljenje struje od osam odsto povećati cene proizvoda i usluga koje pruža privreda. Poskupljenje struje direktno utiče na povećanje troškova preduzeća na šta će ona odgovoriti podizanjem cena svojih proizvoda. Drugim rečima, ti proizvodi će biti skuplji nego što je to sada slučaj što će uticati na povećanje troškova života građana. Takođe, veoma je važno naglasiti da nije poskupela samo struja već i niz drugih proizvoda i usluga što znatno utiče na snižavanje životnog standarda individualnih potrošača – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da će poskupljenje struje za privredu uticati i na skok inflacije te da je njena cena sada već veoma blizu onoj koja se beleži na berzama u Evropi.

– Sa ovim povećanjem od osam odsto cena struje za privredu u Srbiji se veoma približila berzanskoj. Ako se zna da je dogovorom koji je postignut sa Međunarodnim monetarnim fondom predviđeno da ovo ne bude poslednje poskupljenje struje, te da će nastupiti i nova, onda nije teško pretpostaviti da će se i inflacija povećati – navodi Gavrilović.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe za Daans da je sa procentom većim od 16 odsto inflacija u Srbiji već zabrinjavajuće visoka, a da će novo poskupljenje struje dovesti do novog rasta cena proizvoda i usluga.

– To je sasvim jasno jer celokupna privreda u svom radu koristi električnu energiju. Neka preduzeća u većem obimu pa će poskupljenje biti veće a neka u manjem pa skok neće biti toliko naglašen, ali definitivno će cene osnovnih i drugih životnih potrepština porasti. Vlada je obećavala da će inflaciju smanjiti, ali u tome nije uspela. U slučaju njenog dodatnog rasta u odnosu na sadašnji novo koji je već visok moglo bi sa pravom da se konstatuje kako Srbija ulazi u ozbiljnu ekonomsku krizu – navodi naš sagovornik.

Kovačević ističe da je rast cena struje mogao da se izbegne da je Elektroprivredom Srbije rukovođeno na adekvatan način umesto što su načinjeni ogromni gubici neprofesionalnim upravljanjem.

Podsećanja radi, struja za privredu je poskupela i 1. januara ove godine kada je sa 95 evra po megavat satu skočila na 102,6 evra po megavat satu. Aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom predviđa da u periodu do maja sledeće godine cena struje poraste još za 18 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari