Mali: Bečki ekonomski institut predviđa rast u ovoj godini za Srbiju od 3,6 odsto 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Ponovo nam stižu dobre vesti, ovog puta od Bečkog ekonomskog instituta (WIIW), koji je izašao sa letnjom prognozom, u kojoj predviđa da će rast u ovoj godini za Republiku Srbiju biti 3,6 odsto“, saopštio je ministar finansija Siniša Mali na svom Instagram profilu.

To, kako je objasnio, znači da su prepoznati odlični rezultati koje postižemo, a koji govore u prilog tome tome da smo jaka i stabilna ekonomija.

„Njihova prognoza za region je rast od 2,9 odsto, a uz dalje razvijanje inicijative “Otvoreni Balkan”, rast celog regiona biće i veći. Ova inicijativa je za našu zemlju od od ogromnog značaja, pošto će nas povezati sa drugim članicama u gotovo jedinstvenu privrednu zonu“, naveo je Mali.

On je istakao i da su makroekonomski podaci, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, veoma dobri.

„To se upravo ogleda kroz nivo privrednog rasta, kao i stopi nezaposlenosti koja je na predpandemijskom nivou, javnom dugu koji iznosi 53,2 odsto, što je daleko od nivoa koji propisuje Mastriht“, naveo je Mali.

On je dodao da Srbija snažno ide napred.

„Odgovorna i posvećena ekonomska politika koju vodimo, doprinosi stabilnosti javnih finansija, što nam daje prostor da aktivno suzbijamo negativne posledice krize, u vidu ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica i ozbiljnom pripremom za predstojeću zimu. Ne postoji čarobni štapić, kako bismo uklonili sve ono što je kamen spoticanja, niti je Srbija usamljeno ostrvo, ali zato radimo sve kako bismo održali životni standard građana i stabilnost privrede. Visok rast koji ćemo ostvariti to omogućava, posebno kada je reč o dvocifrenom povećanju plata i penzija“, napisao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari