Mali: Ispunjen veliki broj ciljeva 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je u Vašingtonu doneo odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata savetodavnog aranžmana sa Srbijom, a ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Siniša Mali rekao je da je ispunjen veliki broj ciljeva iz aranžmana, kao i da naša zemlja nastavlja sa strukturnim i institucionalnim reformama.

„Kao što smo i naveli, sprovođenje programa se uglavnom odvija po planu i većina kvantitativnih programskih ciljeva za kraj decembra i standardnih stalnih ciljeva, je ispunjena. Uprkos izazovima koje je donela pandemija, uglavnom smo izvršili preuzete obaveze iz plana strukturnih reformi, i to je i potvrdio Odbor direktora MMF-a“, rekao je ministar finansija.

On je istakao da su ciljevi programa očuvanje makroekonomske stabilnosti, prilagođavanje karaktera monetarne i fiskalne politike tekućim ekonomskim kretanjima, nastavak sprovođenja plana strukturnih fiskalnih reformi radi očuvanja fiskalne stabilnosti, jačanje otpornosti finansijskog sektora, između ostalog i daljim povećanjem dinarizacije i razvojem tržišta kapitala…

„Naš prioritet ostaje očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, uz pružanje podrške privrednom rastu. Naše javne finansije su u potpunosti stabilne, i nastavljamo da ostvarujemo dobre ekonomske rezultate, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi koja pogađa sve svetske ekonomije. U prvom kvartalu ove godine ostvarili smo privredni rast od 4,4 odsto BDP, dok u drugom kvartalu očekujemo rast od četiri odsto BDP“, naveo je Mali.

Podsetio je i da su ostali makroekonomski pokazatelji dobri, da je nezaposlenost u prvom kvartalu na nivou od 10,6 odsto, a javni dug na 52,3 odsto, što je daleko ispod nivoa od 60 odsto koliko je dozvoljeno sporazumom iz Mastrihta.

„U skladu sa budžetom za ovu godinu, cilj nam je da ograničimo fiskalni deficit na tri odsto BDP-a, a ono što je posebno važno jeste da u konsultacijama sa MMF-om pripremamo novi set fiskalnih pravila, među kojima je i novo, o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost“, rekao je ministar.

Naveo je da je nedavno imao sastanak sa šeficom Kancelarije MMF-a u Srbiji Julijom Ustjugovom, sa kojom je, između ostalog, razgovarao o povećanju plata, minimalne zarade i penzija, kao i o izmeni švajcarske formule radi usklađivanja rasta penzija.

„Udeo penzija u BDP-u u Republici Srbije je 9,2 odsto, što omogućava vanrednu indeksaciju i modifikaciju švajcarske formule, a što ne bi ugrozilo održivost javnih finansija“, naglasio je on I zaključio da ekonomska kriza pred sve svetske ekonomije postavlja ozbiljne izazove, a ono što je najvažnije jeste da je Republika Srbija na njih reagovala pravovremeno i da su preduzete sve potrebne mere za očuvanje privredne aktivnosti i životnog standarda građana Srbije.

Republika Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om pod nazivom Instrument za koordinaciju politika a koji će trajati do kraja 2023. godine, odnosno 30 meseci. Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.