Mali: Milionska ušteda od prodaje obveznica na Londonskoj berzi 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da su ostvarene milionske uštede od prodaje preostalog dela ranije emitovanih obveznica na Londonskoj berzi i da će se ovakvim akcijama na međunarodnom finansijskom tržištu skuplji krediti zameniti jeftinijim.

Ušteda na kamatama na deset godina iznosi 530 miliona evra, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Srbija je emitovala desetogodišnju obveznicu u iznosu od 550 miliona evra i ostvarili kamatnu stopu, odnosno prinos, od 1,25 odsto, rekao je Mali i naglasio da se skuplji krediti zamenjuju jeftinijim, a javni dug se ne povećava.

U saopštenju se dodaje da je Srbija te rezultate ostvarila na reotvaranju postojeće emisije evroobveznica, Srbija 2029, izdate 26. juna ove godine.

Prema rečima Malog, tim novcem će biti isplaćen dug u dolarima, koji dospeva u februaru, na pozajmicu koja je uzeta po značajno većoj stopi od 4,9 odsto, čime će biti smanjeno učešće dolarskog duga u ukupnom javnom dugu.

Mi ćemo na ovaj način učešće duga u dolarima spustiti na ispod 20 odsto, a na početku ove godine njegovo učešće u ukupnom javnom dugu je bilo 26 procenata, precizirao je Mali.

Mali je naglasio da je 2016. godine trošak kapitala bio mnogo veći i da je prosečna ponderisana kamatna stopa iznosila 4,5 odsto, a da je sada sa ovom emisijom ona spuštena na 3,27 odsto.

Umesto da plaćamo 4,9 odsto, sada plaćamo 1,25 odsto i kada pogledate kako se kreće trošak kapitala, kamatnih stopa, on se spušta iz meseca u mesec, iz godine u godinu, što je potvrda sigurnosti zemlje i ulaganja, potvrda dobrog kreditnog rejtinga, potvrda uspeha i napretka naših ekonomskih reformi, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari