Mali: MMF potvrđuje dobre rezultate, povećana projekcija rasta na 6,5 odsto 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da ga nimalo ne iznenađuje što je Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao prognozu privrednog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije sa šest na 6,5 procenata, za ovu godinu.

„Postižemo mnogo bolje rezultate nego što smo to očekivali početkom godine, tako da imamo i bolji fiskalni rezultat, a i mnogo bolje izglede za visoku stopu privrednog rasta. Ministarstvo finansija je već povećalo projekciju rasta na sedam odsto, a i međunarodne finansijske institucije kontinuirano tokom ove godine povećavaju svoje projekcije, što je najbolja potvrda našeg uspeha“, rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Podsetio da je MMF ranije ove godine, u junu mesecu, povećao projekcije sa pet na šest odsto rasta BDP-a Srbije, da bi sada još jednom povećao prognozu rasta srpskog BDP-a ovog puta na 6,5 odsto.

„Njihove projekcije nam pomažu da steknemo i međunarodno investiciono poverenje i da dobijemo još bolji status na svetskom tržištu kapitala, kao i da jačamo konkuretnost naše privrede“, naveo je Mali.

On je podsetio da su juče otpočeli i zvanični razgovori sa delegacijom MMF-a koju predvodi Jan Кes Martejn i da je započeta revizija novog savetodavnog aranžmana „Instrument za koordinaciju politika“, koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine.

Cilj novog aranžmana je sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

„Delegacija MMF-a je već upoznata sa našom makroekonomskom situacijom. Imali su prilike i da vide da je naš fiskalni rezultat u prvih devet meseci, bolji za 182 milijardi dinara, odnosno da deficit iznosi 93 milijarde dinara i to zbog mnogo većih prihoda, pre svega poreskih. Srpska ekonomija se mnogo uspešnije oporavlja i to je van svakih očekivanja“, naveo je Mali.

Istakao je da su ispunjena sva četiri reformska cilja koja su sa MMF-om dogovorena u aprilu ove godine, što govori, kako je naveo, o posvećenosti i ozbiljnosti Srbije ovom aranžmanu.

„Na nama je da dalje sprovodimo strukturne reforme, da podižemo produktivnost naših javnih preduzeća i reformišemo taj sektor u potpunosti“, rekao je Mali.

On je dodao da će sa MMF-om razgovarati o budžetu za 2022. godinu, te da će fokus i dalje biti na visokim odvajanjima za kapitalne investicije, koje su motor razvoja Srbije kao i na sve važnijim projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

Mali je podsetio i da je Svetska banka, pre samo nekoliko dana, povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu za jedan procentni poen – na šest odsto u ažuriranom jesenjem izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari