Mali obišao prodavnicu u Barajevu koja je prva u Srbiji prešla na novi sistem eFiskalizacije 1Foto: Instagram/mali_sinisa

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković obišli su danas prodavnicu „3M“ u Barajevu, koja je prva u Srbiji počela da primenjuje novi sistem eFiskalizacije.

Nakon simbolične kupovine, Mali je proverio fiskalni račun skeniranjem QR koda na telefonu, a potom je sa direktorkom Poreske uprave i vlasnicom prodavnice Sonjom Nikolić zalepio nalepnicu na izlog, koja potvrđuje da je prodavnica eFiskalizovana, objavilo je ministarstvo.

Mali je podsetio da je stari sistem fiskalizacije bio na snazi od 2003. godine i da ga je zato zamenio novi „koji je jednostavniji, brži i efikasniji“.

„Velike su koristi novog sistema. Osim što ide u korak sa novim tehnologijama, mnogo je efikasniji i fleksibilniji. Кao fiskalni uređaj možete da koristite i mobilni telefon i tablet. Idemo u korak sa digitalizacijom i razvojem tehnologije“, istakao je Mali.

Ministar je napomenuo i da više nema potrebe za rezervnim papirnim rolnama, kao ni za plaćanjem godišnjih servisa fiskalnih kasa.

„Za privredu je najvažnije to što se na ovaj način borimo efikasnije protiv nelojalne konkurencije. Svi koji rade u skladu sa zakonom neće imati problema, a s obzirom da ćemo kroz ovaj sistem olakšati rad Poreske uprave, to znači da ćemo biti efikasniji i u borbi protiv sive ekonomije, u borbi protiv onih koji ne rade u skladu sa zakonom“, rekao je on.

Кako je podsetio, prelazni period za primenu novog načina fiskalizacije traje do kraja aprila sledeće godine, a do sada je lokacije prijavilo oko 52.000 privrednih subjekata.

„Pozivam sve fiskalne obveznike, celu privredu da što pre završi ovaj proces. Ovo privredu ne košta apsolutno ništa“, rekao je Mali.

Naveo je da Vlada Srbije daje subvencije od 100 evra za svako prodajno mesto i 100 evra za svaki fiskalni uređaj kako bi bili pokriveni troškovi nove fiskalizacije.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će ukupan broj onih koji će koristiti novi sistem fiskalizacije biti oko 160.000 do 170.000, uključujući i nove obveznike fiskalizacije.

„Кroz uvođenje novog sistema fiskalizacije, mi smo otvorili tržište fiskalnih uređaja. Sada je neuporedivo fleksibilnije, a i veliki broj mladih su u ovome videli šansu da naprave svoj proizvod“, kazao je on.

On je istakao i da se kroz sistem eFiskalizacije i sistem eFaktura gradi „neuporedivo atraktivnije, transparentnije privredno okruženje, čime jača privreda i stvaraju se osnovi za dalji i ubrzaniji rast srpske ekonomije“.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković kazala je da je za tu instituciju novi sistem eFiskalizacije veoma značajan, jer će na kvalitetan način moči da se prati rad poreskih obveznika.

„To znači da Poreska uprava u svakom momentu ima mogućnost da proveri svaki fiskalni račun, da proveri da li je dobro obračunat PDV. Sada kvalitetno možemo da pratimo rad poreskih obveznika, ali i da kontrolišemo one za koje postoji indicija, sumnja ili analiza rizika koja pokazuje da postoji mogućnost izbegavanja plaćanja poreza. Oni revnosni će imati manje kontrola“, zaključila je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari