Mali: Po 100 evra mladima koji do maja napune 16 ili steknu državljanstvo 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će pravo na dodatnu pomoć od 100 evra u junu imati mladi koji do kraja maja budu napunili 16 godina, kao i oni koji do tada steknu državljanstvo Srbije.

Mali je danas u Skupštini Srbije najavio da građani stari od 16 do 29 godina mogu očekivati uplatu 1, 2. ili 3. juna.

„Onih 1.059.411 mladih koji su se već prijavili, nema potrebe ponovo da se prijavljuju, a svi koji u međuvremenu napunili 16 godina ili dobili državljanstvo, treba da se prijave između 16. i 31. maja“, rekao je Mali.

Ministar je naveo da je države želela da pokaže ne samo koliko su joj mladi važni, već i da pokaže snagu svojih finansija i dobro stanje u državnoj kasi.

Dodao je da je Srbija izdvojila 8,7 milijardi evra, odnosno 18 odsto BDP-a da pomogne privredi i građanima u vreme pandemije.

Mali je naveo da je prošle nedelje isplaćeno po 20.000 dinara najstarijim sugrađanima, kao zahvalnost za podršku u vreme reformi.

Na početku sednice, ministar finansija zahvalio je poslanicima Srpske napredne stranke na ideji da (na praznik Svetog Trifuna i Svetog Valentina) svim koleginicama poklone cveće, čime su im, kako je rekao „zahvalili na energiji i posvećenosti“ u ovom skupštinskom sazivu.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić najavio je da će ova sednica biti završena do 15 časova, kada bi trebalo da počne sledeća skupštinska sednica.

Glasanje planirano za 17.00 časova, i time će, kako je rekao Dačić, biti završen rad skupštine u ovom sazivu.

Završena rasprava o dodatnih 100 evra, u 15.00 nova sednica Skupštine

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu u kojoj su pohvalili predlog da država pomogne mladima i u junu im uplati još po sto evra u okviru mera ublažavanja posledica pandemije bolesti kovid-19.

Istovremeno, poslanici su i danas izneli niz kritika na račun pripadnika opozicije koji su ovakvu podelu novca okarakterisali kao predizborni populistički potez.

U prepodnevnom zasedanju, poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir rekao je da ovakvu pomoć omogućava činjenica da je „budžet pun“, a pun je zahvaljujući tome što je prošle godine „otvoreno 60 hiljada novih radnih mesta“.

„Mi smo imali prilike da čujemo od pripadnika takozvane opozicije, koja želi da bude jedinstvena u mržnji prema Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, da će podići krivične prijave zato šro smatra da se ovom merom kupuju glasovi mladih. Mi smo za mlade uradili više nego sve Vlade do 2012. godine zajedno“, rekao je Tandir.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je da treba obratiti pažnju na mlade jer je nezaposleno 115 hiljada građana mlađih od 30 godina i oni čine jednu petinu ukupno nezaposlenih.

Bačevac je izneo, kako kaže, zabrinjavajuće podatke da je današnja generacija mladih daleko konzervativnija od svojih roditelja, te da je manje od 20 odsto mladih vakcinisano, a manje od polovine njih misli da je demokratija najbolji oblik vladavine.

„Mnogi su kritikovali ovaj način pomoći, međutim gledajući okruženje i najrazvijenije zemlje, na primer Francusku, SAD, Hrvatsku i Sloveniju, sve su te zemlje pokazale neki vid sličan našem“, rekao je Bačevac.

Života Starčević iz Jedinstvene Srbije izneo je na koje sve načine lider njegove stranke Dragan marković i grad Jagodina pomažu mladima.

On je pozvao građane da trećeg aprila podrže njihovu koaliciju sa SPS-om.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević izjavio je da je Srbija jedina država u svetu i u Evropi koja je „ovoliki teret krize prihvatila na sebe“, a da nije ugrozila svoju makroekonomsku stabilnost.

I Milićević je pohvalio svaki iznos pomoći koji su dobili građani i rekao da će prosečna plata u Srbiji 2025. godine biti 900 evra.

On je odbacio da vlast sa sto evra kupuje glasove mladih i poručio da, ako bi to tako moglo, onda bi „neko ko ima para da kupi fudbalski klub, mogao i izbore da kupi“.

I poslanica SNS-a Aleksandra Tomić rekla je da je Srbija do 2012. godine bila na rubu ekonomske propasti, a da je sada nezaposlenost mladih pala sa 52 na 20 odsto.

Tomićeva je istakla da se poboljšanjem ambijenta mladima šalje poruka da ostanu u Srbiji i preuzmu odgovornost za budućnost.

Posle pauze, u 15.00 časova počeće nova sednica, na kojoj će se birati članovi Nadzornog odbora za izbornu kampanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari