Mali: Privrednici na novi model fiskalizacije treba da pređu do 30. aprila 2022. godine 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Ministar finansija Srbije Siniša Mali predstavio je danas privrednicima u Privredoj komori Srbije (PKS) novi model fiskalizacije, na koji fiskalni obveznici treba da predju u periodu od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. godine, saopštilo je to ministarstvo.

Mali je rekao i da će privrednici, od 15. oktobra, preko sajta Poreske uprave, moći da se prijavljuju za državne subvencije.

„Od 15. oktobra preko sajta Poreske uprave, svaki poreski obveznik moći da se prijavi ako želi da primi subvenciju Vlade Srbije. Rok do kada će moći da se prijave je kraj januara 2022. godine. To je 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uredjaju“, rekao je Mali.

Dodao je da će oni koji nisu u sistemu poreza na dodatu vrednost (PDV) dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase zbog nemogućnosti da iskoriste ulazni PDV i kako bi taj trošak nadomestili.

Istakao je da neće biti dodatnih troškova za privrednike prilikom uvodjenja sistema, da će ukupni iznos subvencija za ove namene iznositi šest milijardi dinara i da će novac biti direktno uplaćivan svakom poreskom obvezniku koji će tako pokriti troškove obezbeđenja neophodnog uredjaja.

Mali je rekao da je zahtev privrede bio da se uvede prelazni period gde paralelno postoje i stari i novi sistem kako bi se korisnici uhodali.

Prelazni period biće, kako je rekao, od 1. novembra ove godine do 30. aprila sledeće godine.

Prema njegovim rečima veoma je važna potpuna fleksibilnost sistema, a to je da je mnogo jeftiniji, a da korisnici kao fiskalni uredjaj mogu da koriste tablete, računare, mobilne telefone.

„Nema više godišnjih plaćanja servisiranja kasa, sertifikata. Sistem će biti efikasniji i podrazumeva bolji rad Poreske uprave“, rekao je Mali.

Podsetio je da se krenulo sa kampanjom „Budi eFiskalizovan“ sa sloganom „Čist račun duga ljubav“, kojom će se na nizu sastanaka i istupa u javnosti privreda i gradjani upoznavati sa novim sistemom i otkloniti sve eventualne nedoumice.

Mali je naveo da je za potrebe informisanja privrednika i gradjana napravljen i sajt Budiefiskalizovan.gov.rs, kao i da se na njemu mogu naći najvažnija pitanja i odgovori na ovu temu koja se redovno ažuriraju.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da se Poreska uprava Srbije nalazi u intenzivnom programu transformacije od 2015. godine, a da je ovo druga važna faza tog procesa.

Ona je naglasila da će se, zahvaljujući novom modelu fiskalizacije, povećati kapaciteti za analizu rizika. Prema njenim rečima, formiran je tim za odobravanje elektronskih i fiskalnih računa u junu ove godine, a nakon toga objavljen je tehnički vodič za proizvodjače fiskalnih uredjaja.

„U ovom momentu imamo preko 150 prijavljenih korisnika, potencijalnih proizvodjača koji razvijaju komponente novog sistema. U narednim danima očekuju se prve prijave za dobijanje odobrenja za upotrebu novih elektronskih uredjaja“, precizirala je Marković.

Od 1. novembra svi oni koji su prijavili lokacije dobiće, kako je rekla, u poreskom sandučetu na portalu E-porezi elektronski poziv za prijavu za dobijanje bezbednosnih elemenata koje će Poreska uprava deliti besplatno.

Kako je navela, prijem podataka iz fiskalnih uredjaja omogućiće bolju analizu i lakše uočavanje nepravilnosti u radu poreskih obveznika, ali i nove načine kontrole izdavanja fiskalnih računa jer će validnost računa biti proveravana jednostavnim skeniranjem QR koda na računu.

„Validnost poreskih računa moći će da provere, ne samo inspektori Poreske uprave, već i svi kupci u maloprodajnim objektima po dobijanju fiskalnih isečaka. Time ćemo svi zajedno doprineti poštovanju poreskih propisa i smanjenju sive ekonomije“, navela je Marković.

Dodala je da će podaci o prometu biti dobijani u realnom vremenu te da će biti uporedivi i na nivou teritorije, industrijske grane, vremena izdavanja, a raspolagaće se i sa iznosima prosečnih prometa što je bitno za analizu u sektoru analize rizika Poreske uprave.

Na sajtu Poreske uprave biće objavljen i spisak odobrenih modela fiskalnih uredjaja za korišćenje na teritoriji Srbije. Korisnici fiskalizacije i obveznici imaće smanjene troškove, novi model ne podrazumeva duplu traku, godišnji servis, GPRS, a ni fiskalni moduli neće biti potrebni.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladislav Cvetković rekao je da se ova organizacija već sedam godina zalaže za tu reformu kao i da su na korak do ostvarenja tog cilja jer je ta mera jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, i zajedno sa e-fakturama predstavlja jedan od stubova transparentne ekonomije i fer konkurencije.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihajlo Vesović rekao je da od momenta kada je Poreska uprava objavila tehnički vodič održano niz skupova ne samo u regionalnim komorama, nego i onlajn, kako bi se omogućilo privrednicima, posebno proizvodjačima hardvera i softvera da se na vreme pripreme za tu transformaciju.

„Raduje da je sama platforma Poreske uprave poverena grupi domaćih proizvodjača, tako da je ovo posao koji se radi i sa privredom i za privredu, a informacija da ovo neće koštati privrednike je posebno značajna jer neke procene kažu da je vrednost uštede za privredu deset miliona evra godišnje“, rekao je Vesović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari