Direktor kancelarije Svetske banke čestitao Malom na ekonomskim rezultatima Srbije 1foto FoNet Božana Pavlica

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa novim direktorom kancelarije Svetske banke u Beogradu Nikolom Pontarom o ekonomskoj situaciji u Srbiji i svetu izazvanom pandemijom korona virusa, kao i o sprovođenju zajedničkih projekata.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, Pontara je čestitao ministru Malom na ekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla, kao i na tome kako se borila sa pandemijom korona virusa.

On je posebno pohvalio „zelenu agendu“ i emitovanje zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, čime je Srbija postala jedina zemlja na Balkanu, i jedina zemlja u Evropi koja je van Evropske unije, a koja je sprovela tu emisiju.

Ministar Mali je zahvalio na podršci koju Svetska banka pruža Srbiji i istakao da dosadašnji rezultati iz ove godine pokazuju da se njena privreda u potpunosti oporavila, te dodao da je privredni rast u prvoj polovini godine iznosio 7,6 odsto.

Takođe je istakao da je javni dug pod kontrolom i da će se zadržati na nivou ispod 60 odsto BDP. On je rekao i da je Srbija u pravom trenutku izašla na tržište i emitovala zelene obveznice, te da će taj novac biti uložen na pravi način, u projekte izgradnje železnice, beogradskog metroa, kao i u obnovljive izvore energije i povećanje energetske efikasnosti.

Sagovornici su razgovarali i o zajedničkim projektima koji će se sprovoditi, kao što je razvoj tržišta kapitala, što je projekat od velike važnosti za Ministarstvo finansija, dodaje se u saopštenju.

Takođe je bilo reči i o projektu razvoja lokalne infrastrukture, koji bi bio koofinansiran sa francuskim AFD-om, zatim projekat koji podrazumeva ispunjenje zelenih ciljeva kao i projekat koji se bavim upravljanjem javnim finansijama.

Ministar Mali je istakao da je Svetska banka važan partner Srbije, a sagovornici su se saglasili da je bitno da se nastavi sa strukturnim reformama, kako bi se nastavio rast privrede, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari