Mali: Robna razmena između Srbije i Crne Gore u 2021. iznosila 900 miliona evra 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ukupna robna razmena između Srbije i Crne Gore u 2021. iznosila je 900 miliona evra, što je za 19,7 odsto više u odnosu na 2020. godinu, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali na sastankom sa crnogorskim kolegom Aleksandrom Damjanovićem, i izrazio očekivanje da će robna razmena dve zemlje u ovoj godini preći milijardu evra.

Mali i Damjanović razgovarali su o ekonomskoj saradnji dve zemlje i mogućnostima za njeno dalje unapređenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svetske ekonomije, saopštilo je Ministarstvo finansija posle sastanka.

Razgovarali su, kako je navedeno, i o infrastrukturnim projektima koji su značajni za obe zemlje, poput izgradnje auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, i o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar.

„Poseban akcenat na sastanku je stavljen na snabdevenost naših tržišta osnovnim životnim namirnicama i na nabavku energenata“, istaknuto je u saopštenju, a Mali je poručio da se samo zajedničkim naporima mogu rešiti brojni izazovi koje je prouzrokovala svetska ekonomska kriza.

Mali je istakao i važnost inicijative „Otvoreni Balkan“, koja je, kako je rekao, „za Srbiju od ogromnog značaja i koja će povezati našu zemlju sa drugim članicama te inicijative, u gotovo jedinstvenu privrednu zonu, što će doprineti rastu celog regiona“.

Crnogorskom kolegi je preneo i da očekuje da će privredni rast u Srbiji u drugom tromesečju ove godine dostići četiri odsto BDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari