Abazović: Nismo došli da napravimo pritisak na Vladu Srbije, već da danas rešavamo ona pitanja koja se mogu rešiti 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

„Mi ne možemo da napravimo pritisak, nismo došli da napravimo pritisak na Vladu Srbije, već da danas rešavamo ona pitanja koja se mogu rešiti danas, a ona za koja im treba još neko vreme, da ih rešimo u tom vremenu“, dodao je Abazović.

Okrećemo novi list u odnosima dve države i neprirodno je da bude bilo kakvog šuma u komunikaciji, rekao je danas premijer Crne Gore Dritan Abazović i istakao da on vodi evropsku i sekularnu državu, u kojoj će sve verske zajednice imati isti tretman, najavljujući sutra sastanak sa patrijarhom srpskim Porfirijem.

Mi smo tu da svako pitanje koje je ostalo otvoreno rešimo u skladu sa ustavom i zakonom, a nijednom pitanju ne pridajem veći značaj od onoga koji zaslužuje, rekao je Abazović na konferenciji za novinare u Beogradu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

„Dok budem premijer, vodiću se državnim interesima, partijski interesi me ne zanimaju, uključujući i partije koju vodim“, izjavio je Abazović, aludirajući na protivljenje Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije tekstu Temeljnog ugovora Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Čuo sam da sam izdajnik i veleizdajnik, ali nisam čuo da član 5 ili 10, ili 11 nisu u redu, da nisu u skladu sa Ustavom i zakonom. To na mene ne utiče, kazao je Abazović.

Sutra ću se sa zadovoljstvom videti sa patrijarhom Porfirijem. Cilj je da se vidimo sa što više ljudi, da relaksiramo odnose dve države i verujem da ćemo do sutra uveče rešiti što više pitanja, rekao je Abazović.

Abazović je istakao da je na sastanku sa premijerkom bilo reči i o izručenju nekadašnjeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića Podgorici, ukazujući da se ne može svako pitanje odmah rešiti.

On je naveo i da je sa premijerkom pokrenuo pitanje zadržavanje poslanika Crne Gore na granicama, uz uverenje da će to pitanje biti rešeno.

Ono o čemu smo razgovarali, rekao je Abazović, jeste da je jako važno, pa i za ove teme koje su ekonomskog karaktara, da imamo ambasadore i očekujem nove ambasadore u Podgorici i Beogradu.

Abazović je ocenio da se posetom Beogradu „okreće novi list“ u odnosima dve države i da je neprirodno da bude bilo kakvog šuma u komunikaciji.

Ovom posetom počeo je novi ciklus koji podrazumeva da smo spremni da svim otvorenim pitanjima pristupimo na krajnje odgovaran način i u korist građana obe države, rekao je Abazović.

Otvorili smo i neke teme, koje nisu ekonomske i zato iskazujem zahvalnost Brnabić, jer je nastupio momenat kada neke stvari treba da se prevaziđu u obostranu korist.

Verujem da ne postoji značajnije pitanje koje je nemoguće rešiti i osećam dobru volju, kazao je Abazović, koji je uputio poziv premijerki Ani Brnabić da poseti Podgoricu.

Došao je momenat, ocenio je on, da se Zapadni Balkan tretiran na drugačiji način, da imamo odgovornost za relacije u regionu.

Prošlost ne možem da promenimo, ali možemo budućnost i verujem da će dve vlade, kao i druge države regiona, dati doprinos da se budućnost ostvari na što bolji način za građane, istakao je Abazović.

Abazović je rekao da su dominantne teme razgovora bile ekonomija, snabdevenost hranom i energentima, a ukazuje da su postignuti mali, ali značajni pomaci, poptu rešavanja pitanja platnog prometa, koji ne postoji između Srbije i Crne Gore.

Naš cilj je da deo autoputa u Crnoj Gori otvorimo do 13. jula, a da onda on dobije nastavak prema Beogradu, rekao je Abazović i ukazao da je modernizacija železnice važan deo stvaranja koridora kako bi se potencijali iskoristili na najbolji način.

Abazović je istakao da je za Crnu Goru u smislu energetskih projekata prioritet energija iz sunca i vetra, ukazujući da njegova zemlja nije deo mreže za prirodni gas.

Luka Bar bi bila idealano mesto za priključenje južnog dela gasovoda koji je došao do Albanije, rekao je on i naveo da bi i za Srbiju to bilo korisno, imajući u vidu da koristi luke u Hrvatskoj i Grčkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari