Mali: Srbija kroz višeslojnu krizu prolazi stabilno 1foto FoNet/Kabinet

Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija predstavio je kapitalne projekte u Palati Srbija prilikom posete predsednika Vlade Bavarske Markusa Zedera, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Sa svim projektima koji su u planu da se završe ili započnu do 2027. godine, Srbija će napraviti pravi skok u budućnost, kako je i ime programa sa kojim nameravamo da ekonomski preporodimo našu zemlju i poguramo dalji ekonomski rast“, rekao je Mali dodajući da kroz krizu Srbija prolazi stabilno.

On je istakao da su svi dosadašnji potezi ekonomske politike Vlade Srbije doveli do ostvarenog BDP-a u 2023. godini od 69,5 milijardi evra, dok je plan da ove godine on dostigne 74,9 milijardi, da bismo do 2027, kako je rekao, bili na nivou od oko 92,7 milijarde evra.

„Cilj je da se približimo cifri od 100 milijardi evra vrednosti svega proizvedenog u Srbiji u jednoj godini. To će biti ekonomski istorijski uspeh u periodu od samo 15 godina, budući da je BDP 2012. godine iznosio 33,7 milijardi evra“, rekao je ministar finansija.

On je istakao da je kumulativni rast BDP-a u periodu od 2018. do 2023. u Srbiji iznosio 22,2 odsto, te da su na toj skali, prema podacima Eurostata, samo četiri zemlje ispred Srbije – Irska, Malta, Turska i Kipar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari