Mali: Srbija vodi ekonomsku politiku državne intervencije i slobodnog tržišta 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da Vlada Srbije vodi ekonomsku politiku koja je kombinacija kenzijanizma i neoliberalizma, jer je to jedini recept za uspeh, u nikada većoj globalnoj krizi.

On je, na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se razmatra Predlog zakona o budžetu za 2024, na pitanje poslanika Miodraga Gavrilovića (DS) koju ekonomsku politiku sprovodi Srbija, rekao da „politika kenzijanizma podrazumeva politiku državnog intervencionizma, da na bilo koji način država upravlja svim tokovima ekonomije“.

„Trudimo se da to ne radimo s obzirom da zastupamo teze tržišne ekonomije, ali takođe ne dozvoljavamo da se država ne pita jer se na taj nači obezbeđuje stbilan rast i izbegava kriza, pa stoga vodimo politiku kombinacije kenzijanizma i neoliberalizma“, rekao je Mali.

Na primedbu Gavrilovića da se država „igra takvom politikom i da treba da objasni kakvo dobro donosi takva politika“, Mali je odgovorio kontrapitanjem šta bi DS uradio kada je počela epidemija korona virusa.

„Da li biste u takvoj krizi pomogli preduzećima da prežive ili bi pustili da to tržište reguliše. Šta bi uradili kada su skočile cene energenata, da li biste obezbedili gas za industriju ili biste rekli da gasa nema“, upitao je Mali i dodao da odgovorna država interveniše iz rezervi.

Dodao je da prethodna vlast u vreme krize 2008. godine nije realizovala ni jedan projekat, inflacija je bila dvocifrena, a „kurs dinara je otišao u nebo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari