Mali: Ulaganje u rečni transport 100 miliona evra 1Foto; Ministarstvo finansija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i direktor za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci Mateo Rivelini potpisali su danas finansijski ugovor vredan 100 miliona evra o ulaganju u rečnu transportnu infrastrukturu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora, rekla je da će Vlada Srbije, uz podršku EIB i Evropske unije, u narednih pet godina uložiti više od 200 miliona evra u razvoj infrastrukture rečnog transporta.

Srbija nikad nije investirala više u vodni saobraćaj, a reč je i o jednom od najvećih investicionih ulaganja u Dunav u poslednjih 15 godina u Evropi, rekla je Mihajlović.

Realizacijom ovih investicija, očekujem da u narednih nekoliko godina udvostručimo učešće vodnih puteva u prevozu robe, rekla je Mihajlović i zahvalila EIB što je i do sada bio deo mnogih važnih projekata u Srbiji u oblasti infrastrukture, od Koridora 10, obilaznice oko Beograda, kao i železničke pruge na Koridoru 10.

Ona je dodala da će se iz finansijskog aranžmana sa EIB finansirati rekonstrukcija brodskih prevodnica Đerdap 1 i Đerdap 2, proširenje kapaciteta Luke Smederevo, uređenje plovnog puta reke Save i uređenje kritičnih sektora na zajedničkom delu Dunava između Srbije i Hrvatske. Projekti sa EIB obuhvataju i vađenje potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava, kao i uvođenje sistema hidro-meteo stanica, kao i modernog sistema za upravljanje vodnim saobraćajem u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Mali je rekao da luke, plovni putevi i inteligentni saobraćajni sistemi, kao i razvoj kopnene infrastrukture, doprinose ekonomskom razvoju zemlje, zbog čega je unapređenje rečne transportne infrastrukture za Srbiju od izuzetnog značaja.

Reč je o kapitalnom projektu, koji bi trebalo da doprinese razvoju Luke Smederevo, pošto će kapaciteti Terminala za rasute i generalne terete biti prošireni. Između ostalog, predviđeni su radovi i na Đerdapu 1 i 2, a što je posebno značajno predviđa se uređenje kritičnih sektora na Savi i Dunavu, rekao je Mali.

Potpredsednik EIB Dario Skanapjeko rekao je povodom potpisivanja ovog ugovora da EIB, kao banka Evropske unije, investira u region Zapadnog Balkana već više od 40 godina, donoseći znanje, finansijske instrumente i posvećenost rešavanju dugoročnih potreba u oblasti kritične infrastrukture.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je prisustvovao potpisivanju, rekao je da investicije u infrasrukturu unutrašnjih plovnih puteva predstavljaju prioritet za EU.

Zbog toga kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) Evropska unija obezbeđuje značajna bespovratna sredstava za sufinansiranje prioritetnih investicija, u iznosu od 150 miliona evra godišnje, odnosno više od jedne milijarde evra iz grantova za period 2014-2020, rekao je Fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari