Mali: Ulazimo u period ubrzanog rasta, Ekspo najveća šansa ikada 1Foto: FoNet/Milica Vučković

„Do 2027. godine ćemo imati skoro hiljadu kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica koji su izgrađeni za 15 godina, i ovo je period ubrzanog ekonomskog rasta i razvoja Srbije“, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali, saopštilo je Ministarstvo.

On je rekao da je Srbija jedna od retkih zemalja sa jasnim ciljem šta želi da uradi.

„Veoma važan događaj nas očekuje 2027. kada ćemo biti domaćin najveće svetske manifestacije. Dobili smo priliku da naredne tri godine iskoristimo za jačanje bilateralnih odnosa, poslovnih odnosa, komercijalne ugovore, sve što utiče na razvoj svih sfera života“, poručio je Mali gostujući na televiziji Hepi.

Srbija će, dodao je Mali, iskoristiti EKSPO da angažuje sve snage koje ima, jer je to inkluzivan projekat, zbog čega je pozvao građane da se u njega uključe.

„Finansije neće biti problem. Ciljamo svaki aspekt društvenog života i privrede u Srbiji. Prošle godine ostvarili smo 69,1 milijardu evra BDP-a, dok je pre deset godina iznosio 33 milijarde. Dakle, u doba najveće ekonomske krize, korone, fiskalne konsolidacije, ratova, smo više nego duplirali naš BDP. Ako sprovedemo najveći deo planova, investicija i projekata, dolazimo do magične cifre od blizu 100 milijardi evra BDP-a“, rekao je Mali.

On je istakao da će to biti potpuno drugačija Srbija, zemlja standarda, izgrađene infrastrukture, te da je najvažniji zadatak briga o ljudima. U skladu sa tim, objasnio je, su i zacrtani ciljevi od 1.400 evra prosečne plate 2027. godine, 650 evra prosečne penzije i 650 evra minimalne zarade.

On je podsetio da je 2012. godine prosečna plata iznosila 330 evra, što je ogromna razlika u odnosu na decembar prošle godine i prosek zarada od oko 840 evra.

„U decembru ove godine očekujem da dostignemo 955 evra prosečne zarade, naredne 2025. prelazimo magičnu cifru od 1.000 evra“, rekao je Mali i dodao da je minimalna zarada 2011. iznosila 150 evra, a da se sada cilja 650 evra 2027. godine.

Kako je istakao, u januaru je minimalna zarada povećana za rekordnih 17,8 odsto, na 47.154 dinara, dok će do 10. februara penzionerima biti isplaćene uvećane penzije za 14,8 odsto, čime se dostiže prosek penzija od 391 evro.

Prošle godine, podsetio je, stopa rasta je iznosila 2,5 odsto, dok je planirana stopa rasta za ovu godinu 3,5 odsto i BDP od preko 74 milijarde evra. Takođe, dodao je, prošle godine je ubeležen priliv stranih direktnih investicija od oko 4,5 milijardi evra, deficit budžeta od 2,2 odsto i 52,3 odsto udela javnog duga u BDP-u.

„Svi ovi makroekonomski pokazatelji znače da nešto dobro radimo, ali nismo još skroz zadovoljni, jer sanjamo velike snove. Želimo da Srbiju 2027. predstavimo u novom svetlu“, poručio je.

On je dodao da je EKSPO najveća šansa ikada za Srbiju, te da će svaki aspekt našeg društva osetiti boljitak. Istakao je da će ove godine biti završena brza pruga od Beograda do Subotice, da se gradi kanalizaciona mreža kroz projekat „Čista Srbija“, projekti za prečišćavanje otpadnih voda, ali i da se realizuju projekti iz oblasti nauke, kakav je „Bio kampus 4“ u kome će raditi oko hiljadu naučnika.

On se pohvalio da na računu u ovom trenutku imamo 483 milijarde dinara, da smo likvidni i nemamo problem sa plaćanjem ili rastom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari