Mali: Uskoro novi zakoni o fiskalnim kasama i elektronskoj fakturi 1Foto: BETA/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je najavio da će uskoro biti usvojeni zakon o fiskalizaciji i zakon o elektronskoj fakturi, a uprimeni će biti od januara 2022. godine.

„Ministarstvo finansija je na svom sajtu objavilo Nacrt zakona o uvođenju novih fiskalnih kasa i javna rasprava o njemu počeće narednih dana“, rekao je Mali na konferenciji za novinare.

Kako je objasnio, namera je da kroz sistem onlajn praćenja prometa svakog računa bude olakšan rad Poreske uprave i smanji udeo sive ekonomije u privredi.

Mali je istakao da će država snositi najveći deo troškova za uvođenje novih fiskalnih kasa, kako priveda ne bi imala dodatni trošak.

Prema njegovim rečima za to će iz budžeta za 2021. godinu biti obezbeđeno 3,5 do četiri milijarde dinara, a to ulaganje će se isplatiti, kako je ocenio u narednih godinu do godinu i po.

On je ukazao da je došlo vreme za promenu jer se sad posluje po zakonu o fiskalnim kasama iz 2004. a poslednje promene su bile 2012. godine, a promenenji su tehnologija i poslovno okruženje.

Ministar finansija je rekao da će zakon o elektronskoj fakturi biti takođe značajan za smanjenje sive ekonomije i mogućih nepravilnosti, ali i za ubrzanje povraćaja PDV-a.

„To je sistemsko rešenje koje je tražila privreda. Više neće biti papirnih faktura i potpisa već će se sistem zasnivati na uparivanju elektronskih faktura“, objasnio je Mali.

Dodao je da, ukoliko se fakture upare i sve bude u redu nema razloga da država već narednog dana ne vrati PDV za te dve fakture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.