Malinari će tužiti Vladu 1

– Dok su pre podne predstavnici Vlade, predvođeni premijerom Aleksandrom Vučićem polagali, još jedan u nizu, kamen temeljac u Beogradu, više od 400 poljoprivrednih proizvođača kojima su olujno nevreme i grad prošlog proleća uništili zasade, protestovalo je u Ivanjici. Bez kamera, nemira i političke pompe. Jedini zahtev koji imaju jeste da im Vlada ispuni dato obećanje i plati polovinu štete koju je njihovim usevima grad naneo prošle godine. Uprkos višemesečnim pregovorima sa Vladom, proizvođači mahom malina iz ove opštine, umesto obećanih 50 odsto, dobiće na kraju svega dva odsto.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Procenjena šteta samo za zasade maline i kupine, ne uzimajući u obzir druge useve, jeste 800 miliona dinara. Meni lično načinjena je šteta od šest miliona dinara, a sada ću umesto 50 odsto dobiti nekih 150 evra – kaže za Danas Miro Jovanović, kome je prošlogodišnja nepogoda uništila po hektar malina i šljiva i 30 ari kupina.

On je sada ostao sa 30.000 evra kredita koji ne može da vraća, jer nema od čega, a u sličnim problemima je i ostalih više od 1.370 poljoprivrednih proizvođača. Svima njima Vlada je prošlog proleća obećala da će im dati 50 odsto od načinjene štete, jer je delimično država kriva za posledice nepogode. Naime, 15. aprila trebalo je da bude odobren kontingent raketa za ispaljivanje, ali je ta dozvola stigla tek 15. maja. Dan ranije grad je uništio zasade jer rakete nisu mogle da budu ispaljene.

Niko od predstavnika Vlade juče nije bio na protestu u Ivanjici. Predsednik ove opštine Milomir Zorić je proizvođačima rekao da će im biti podeljeno 14,2 miliona dinara koliko je opština dobila od države. I dok je možda samo na prvi pogled čudno što u finišu predizborne kampanje vlast ignoriše sopstvena obećanja i ostaje gluva na glas naroda, na drugi bi se to moglo tumačiti i time što predsednik opštine nije iz neke od vladajućih partija, već se na toj poziciji obreo kao kandidat grupe građana. Proizvođači podsećaju državu da godišnje od prodaje malina inkasira i 200 miliona evra, a pravdu za svoj slučaj tražiće i pred sudovima, i ići će, ako bude trebalo, kako kažu, i do Strazbura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari