Četvrti dan zaredom proizvođači malina iz Arilja i okolnih mesta nastavljaju da protestuju tražeći od države da poveća cenu kilograma maline na 126 dinara. Sastanci sa predstavnicima države prethodnih dana nisu urodili plodom, a ni juče tokom dana nije se naziralo rešenje problema oko 2.000 malinara.


– Ako se ne nađe rešenje celo Arilje umire, je l’ me razumete. Mi živimo od ovoga. Poslali smo zahtev Ministarstvu poljoprivrede u kom tražimo da nam da subvencije od 20 dinara po kilogramu i očekujemo da nam brzo odgovore. Ako se to ne desi videćemo šta dalje – kaže za Danas predsednik Udruženja proizvođača malina Vilamet Dragan Bogdanović. On nije mogao da precizira šta će to dalje da bude jer od početka oni insistiraju na „mirnom i tihom protestu, bez incidenata“, ali naglašava da će biti „žešće“.

Na sastanku pre dva dana u Požegi sa državnim sekretarem u Ministarstvu poljoprivrede Ljubišom Dimitrijevićem, napominje naš sagovornik, nije dogovoreno ništa. Malinari traže da cena umesto dosadašnjih 90 bude 126 dinara, odnosno da bude koliko i prošlogodišnja, ali država ne pristaje na to. Na prvom sastanku država je ponudila proizvođačima da dobiju 55 odsto od cene maline koja se ostvari na tržištu, a da 45 odsto ide hladnjačama. To je za proizvođače, ističe Bogdanović, neprihvatljivo. „Očekivali smo da će imati neki drugi predlog ali oni ga nisu imali“, kaže Bogdanović.

U Ministarstvu poljoprivrede za Danas ističu da predstavnici proizvođača isključivo insistiraju na ispunjavanju uslova da im hladnjačari isplate 126 dinara po kilogramu iako im je objašnjena činjenica da Ministarstvo nema nikakve zakonske mogućnosti da na bilo koji način primora hladnjačare da isplate ovu cenu. „Razlog trenutno niske otkupne cene maline je pitanje tržišta, zakona ponude i potražnje, a ne političkih odluka jer država nema mehanizme kojima kontroliše formiranje cena,“ kažu za naš list u ovom Ministarstvu.

Ono što je Ministarstvo moglo da uradi, navode, jeste da se u potpunosti kontroliše otkup ovogodišnjeg roda maline, a predloženo je i formiranje komisije koja će utvrđivati činjenice u vezi sa izvozom maline. U Ministarstvu potvrđuju da je njihov predlog (koji malinari nisu prihvatili) bio da proizvođači maline ostvare 55 odsto zarade od izvozne cene. Ni predlog o formiranju mešovite radne grupe u kojoj bi bili proizvođači, hladnjačari i predstavnici države u cilju kvalitetnih pregovora i pronalaska rešenja, tvrde u Ministarstvu malinari nisu prihvatili.

Otkad je najavljen protest malinari su razgovarali isključivo sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, ali bi, napominje on, voleli da im se obrati i premijer i ministar finansija. Bogdanović kaže da oni nisu postavili blokade već da je to učinila policija koja je „upotrebila silu“ , a da je takvim ponašanjem „ugroženo 10.000 građana i svako selo“.

Dačić: Policajci imaju slične probleme

Beograd – Ministar policije Ivica Dačić rekao je juče da Ministarstvo unutrašnjih poslova nije zabranilo malinarima da blokiraju magistralni put i da je odluku o tome donela Vlada Srbije. Dačić je rekao da poljoprivrednici ne bi trebalo da iskaljuju bes na policiji. „Pozivam sve građane da se ne sukobljavaju sa policijom. Vlada je odlučila da policija treba da spreči blokadu magistralnih i auto-puteva. Policija nije zadužena da rešava tu vrstu problema“, istakao je Dačić. Sukob poljoprivrednika i policije je „besmislen“, napominje on, zato što i policajci imaju slične probleme kao i poljoprivrednici. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari