Malinari: Ostavljen prostor za povećanje cena 1

Uprkos tome što su iz Vlade u nekoliko navrata poslednjih dana isticali da „država ne reguliše cenu maline, već tržište“, a sa blokiranog magistralnog puta ka Bijelom Polju malinari iz Prijepolja, Užica i Priboja poručivali da „sa ministrom Nedimovićem ne žele da pričaju više“…

… juče su svi „spustili loptu“ i seli za sto da se dogovore. Posle četiri dana blokada puta, izazvana nezadovoljstvom proizvođača zbog niske otkupne cene maline, završena je veče pre toga.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je predstavnicima Udruženja „Limska dolina“ iz Prijepolja i Priboja i proizvođačima iz Užica obećao da će im „obezbediti komunikaciju“ sa otkupljivačima malina. Ministarstvo je, kako im je rekao Nedimović, spremno i da pomogne u dodatnom snižavanju troškova proizvodnje maline kroz sistem subvencija, ali i nabavku repromaterijala. Veliku ulogu tu bi, kako je nagovešteno u saopštenju nakon sastanka u Ministarstvu, trebalo da odigra i nedavno formirani Nacionalni savet za malinu, koji bi trebalo konačno da utvrdi proizvođačke cene, ali i krajnje izvozne cene ovog voća.

Dogovoreno je i da se zajedničkim naporima obezbedi investitor koji bi izgradio prerađivačke kapacitete u tom delu zemlje i na taj način obezbedio sigurniji plasman maline za proizvođače.

Pregovori sa ministrom obećavaju, smatra predsednik Skupštine udruženja Limska dolina Vladan Popadić, jer je na sastanku ostavljeno mesta za pomeranje cena.

– Ono što je bitno za nas jeste da je dogovoreno da se ukida dnevna cena, i da će postojati samo akontna. To znači da se neće menjati na dnevnom nivou, danas biti 100, sutra 150 dinara, već ćemo imati jednu utvrđenu akontnu cenu – ističe Popadić za Danas.

Ministarstvo im je, kako kaže, obećalo pomoć u komunikaciji sa hladnjačarima i on očekuje da bi u naredna tri do četiri dana i tu moglo da dođe do sastanka.

– Obećano nam je, a tome je i ranije bilo reči, da će u narednih 10 dana u naš kraj doći jedan strani investitor koji je zainteresovan da ulaže u proizvođačke kapacitete – napominje Vladan Popadić.

Posle četiri dana blokade magistralnog puta, koja je privremeno preselila saobraćaj na sporedne puteve, Popadić kaže da se malinari vraćaju svom poslu i da su zadovoljni postignutim. Pre nego što su se pobunili, hladnjačari su malinu plaćali 100 dinara po kilogramu, trenutno cena je „skočila“ na 130 dinara. Međutim, to je još daleko od one cene koju su proizvođači tražili, a to je 180 dinara po kilogramu, što je na nivou minimalne cene po kojoj se prošle godine prodavao griz.

Hladnjačari: Pravi stav države

Stav države da cenu diktira tržište i da ona u to ne treba da se meša je konačno pravi, smatraju vlasnici hladnjača sa kojima smo juče razgovarali. I to što je formiran Nacionalni savet za malinu je, kako kažu, dobra stvar jer neko mora konačno da odredi koliko zaista košta proizvodnja maline.

Sagovornici Danasa tvrde da problem nisu velike zalihe maline koje hladnjačari imaju, niti sam uvoz već i to što, prema pravilima EU, od septembra 2015. maline iz svakog desetog kamiona koji kreće za izvoz moraju na kontrolu zbog norovirusa. Tu vrstu kontrole maline, tvrde oni, nema nijedna druga zemlja, ni BiH ni Kosovo. Srbiji je godinama konkurencija u proizvodnji maline bila Poljska u Evropi, i Čile, međutim, poslednjih godina malina se sve više proizvodi osim u BiH i na Kosovu, i u Bugarskoj, Ukrajini, Meksiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari