Mamić: Turizam koji je danas u fokusu je jedna od najbrže rastućih privrednih grana 1Foto: Branko Vujkov, Csilla David

Glavna tema ovogodišnje konferencijske platforme jeste manjinski mediji kao resurs razvoja turizma i upravo zato se ona održava u Privrednoj komori Vojvodine, zoni susreta privrednika i stvaranja BDP, naglasila je Nataša Heror iz Heror Media Pont-a, otvarajući Treću evropsku konferenciju posvećenu manjinskim i lokalnim medijma koja je danas počela u Novom Sadu.

“Verujem da će dijalog koji ćemo voditi tokom konferencije kao ishod dati inspiraciju svim učesnicima da budu hrabri i inovativni u kreiranju svojih novih vrednosti u svom poslovanju, dodala je Heror, navodi se u saopštenju Heror Media Pont-a.

Pozdravljajući mnogobrojne prisutne, Branislav Mamić, sekretar Sektora usluga Privredne komore Vojvodine, podsetio je da je upravo turizam jedna od najvažnijih tema pomenutog Sektora, zbog čega PKV podržava ovogodišnju Konferenciju.

“Turizam koji je danas u fokusu je jedna od najbrže rastućih privrednih grana, a Vojvodina sa svim svojim prirodnim i ljudskim potencijalima ima odličnu poziciju, koju još uvek nije u potpunosti iskoristila. Dva konferencijska dana će nam omogućiti da vidimo na koji način mogu manjinski, ali i mediji uopšte, da učestvuju u promociji turizma u Vojvodini, onosno našeg turističkog proizvoda”, rekao je Mamić.

Ispred Fondacije Novi Sad EPK 2021 prisutnima se obratio Đula Ribar koji je približio aktivnosti ove fondacije, naglašivši da realizacija projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021 i vrednosti koje promoviše kroz svoje projekte direktno doprinose procesu evropske integracije Srbije.

“Fondacija 2021 već treću godinu podržava Evropsku konferenciju posvećenu manjinskim i lokalnim medijima, razumevajući značaj ove medijske niše koja upravo doprinosi komunikaciji sa manjinskim zajednicama na njihovom maternjem jeziku. Kao sastavni deo programskog luka Druga Evropa ovaj događaj upotpunjuje promišljanje manjinskih medija kao važnog fenomena koji sa svojim kapacitetima treba da bude prepoznat kao resurs razvoja turizma kako grada Novog Sada, tako i Vojvodine”, izjavio je Ribar.

Izabela Branković, izvršna direktorka Asocijacije medija Srbije, koja je već godina jedan od organizatora Konferencije, na otvaranju događaja je rekla da su ovu konferenciju podržale sve članice Asocijacije, između ostalog upravo i manjinske redakcije Magyar Szo, Ruske slovo i Hlas ludu, koje dolaze iz Novog Sada.

Asocijacija medija je na Konfereciji predstavila projekat “Inovacije u medijima” koji je počeo sredinom ove godine. “Cilj projekta je da pomognemo medijima da prođu kompletnu transformaciju koja će doprineti formiranju biznis modela koji će biti održiv”, rekla je Branković, podsećajući da je prvi okrugli sto održan pre dve nedelje u Nišu.

Gwyn Nissen iz MIDAS-a je izrazio zadovoljstvo što je ova organizacija deo konferencijske platforme, posebno zbog toga što živimo u vreme u kojem se i u medijima stvari vrlo brzo menjaju.

“Na primer, danski mediji se usuđuju da gledaju samo dve godine unapred u kontekstu razvoja svojih medija, zato što mi realno ne znamo šta će se destiti u narednim godinama”, rekao je Nissen i dodao:

“Sam MIDAS je u transformaciji, jer je osnovani kao organizacija manjinskih dnevnih listova, ali smo shvatili da moramo dopreti i do manjinskih online medija. tako da od prošle godine u članstvu imamo i online medije zato što možemo učiti od njih. Možemo kombinovati njihova i naša znanja i iskustva za planiranje budućnosti naših medija.”

Posle zvaničnog otvaranja usledio je panel iznenađenja na kojem je moderator Branislav Mamić ugostio Milana Mumina, frontmena benda “Love hunters” i dobitnika Oktobarske nagrade grada Novog Sada 2019. godine i Slavka Matića, frontmena benda “Zbogom Brus Li”. Obojica panelista su se usaglasili da upravo umetnici jesu pravi ambasadori Novog Sada, na šta treba češće podsećati i stoga i više podržati umetničku scenu ovog grada, diskutujući o ovogodišnjoj Oktobarskoj nagradi Grada Novog Sada i Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture 2021. godine. Ova sesija svakako predstavlja inovativni pristup konferencijskoj organizaciji, koja je na neki način i medijima poručila da budu hrabriji i da se ne plaše eksperimentisanja.

Učesnici okruglog stola “Inovacije u medijima” koji je deo projekta Asocijacije medija Srbije, Gwyn Nissen (Danska), Frank Jung (Nemačka) i Szilvia Wolberger (Mađarska) su dali veliki doprinos u promišljanju na koji način mogu i ovdašnji mediji uvesti inovacije u svoje novinarske, medijske, pa čak i poslovne pristupe i prakse. Publika je bila motivisana za diskusiju, podstaknuta primerima dobre prakse iz dva medija – nemačkog manjinskog Der Nordschleswiger iz Danske i sh:z Schleswig-Holsteinischer Zeitungsverlag GmbH & Co KG iz Nemačke, koji sa još dva medija već nekoliko godina imaju formalno uspostavljenu saradnju kroz koju razmenjuju sadržaje, ali u nekim slučajevimo zajedno rade na nekim novinarskim pričama.

“To ne znači da tokom saradnje ovi mediji pišu na isti način. Naprotiv, svi zadržavaju svoj novinarski DNK i mogućnost da izveštavaju iz svog ugla posmatranja”, rekla je Szilvia Wolberger, koja je bila fasilitatorka ovog okruglog stola.

Tokom okruglog stola diskusiji su se priključili predstavnici medija, a posebno su se istakli učenici Srednje elektrotehničke škole iz Novog Sada, koji su od prošle godine redovni učesnici Evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medija.

Sutra je na programu rad i dijalog u okviru četiri panela: Vojvodina kao turistička regija, Evropski manjinski i većinski mediji kao resurs ravoja turizma, Mediji i ekologija i Rusinska kultura i turizam. Celu agendu možete pročitati ovde.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari