Manja naknada za prozjumere, više solarnih panela: Kako najnovija uredba Vlade utiče na kupce-proizvođače? 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Smanjenje naknade za zelene kilovate za kupce – proizvođače koji su izgradili solarne panele za sopstvene potrebe predstavlja olakšicu za tu kategoriju, ali i podsticaj za druge potrošače da razmišljaju o proizvodnji struje u svojoj režiji, smatra domaća stručna javnost.

Smanjenje naknade za kupce – proizvođače (prozjumere) naime predviđa nova Uredba o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, saopštilo je nedavno Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Najvažnija novina je smanjenje troškova naknade za kupce-proizvođače, koji proizvode zelenu energiju za sopstvene potrebe, dok za ostale potrošače iznos naknade ostaje nepromenjen.

Uredba propisuje način obračuna naknadne za povlašćene proizvođače električne energije koju plaćaju krajnji kupci.

Novim propisom dodatno se olakšava i unapređuje finansijski položaj kupaca-proizvođača, jer se osnovica za obračun naknade zasniva na neto električnoj energiji, a ne na preuzetoj električnoj energiji iz mreže.

– Ovom Uredbom zaokružili smo izmene poreza i naknada koji se odnose na kupce proizvođače, na povoljniji način za prozjumere. Kupcima-prizvođačima će se povećati uštede na računima za struju, odnosno smanjiće im se računi za električnu energiju. Najvažnija izmena koja se odnosi na kupce-proizvođače je da će od sada naknadu za povlašćene proizvođače električne energije plaćati na razliku predate i preuzete električne energije iz mreže. Istu izmenu je Vlada Srbije do sada sprovela i za obračun PDV-a, akcize, kao i za naknadu za energetsku efikasnost – rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović povodom usvajanja te uredbe.

Nova uredba ima značaj kako za domaćinstva, tako i za industrijske prozjumere.

– Energetska tranzicija se tiče svih nas i svi moramo da učestvujemo u njoj i građani i privreda i država stvaranjem povoljnog regulatornog okvira. Kapacitet prozjumera je u poslednjih 20 meseci porastao skoro devet puta, država je subvencionisala skoro petinu izgrađenih solarnih elektrana među domaćinstvima i sada smo zaokružili neophodne izmene propisa od kojih će svi koji proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe imati koristi – navela je Đedović Handanović.

Nenad Maričić, iz energetske zadruge Elektropionir ističe za Danas da novi način obračuna naknade za OIE predstavlja benefit za kupce – proizvođače koji su uložili novčana sredstva u izgradnju solarnih panela kako bi na taj način postigli da njihovi računi za struju bili niži.

– Novi obračun će se osetno odraziti na računima za struju kupaca-proizvođača, odnosno oni će biti niži nego što su bili dosad. Svakako se može konstatovati da je uredba koja to omogućava dobra i u korist kupaca – proizvođača, ali i da motiviše one koji to u ovom trenutku nisu da to postanu – naglašava Maričić.

Kupac – proizvođač struje Miloš Lončar takođe za Danas tvrdi da je nova uredba dobra, odnosno da omogućava umanjenje troškova za tu kategoriju potrošača električne energije.

– To umanjenje nam svakako znači i ako ga analiziramo kao pojedinačnu stavku, a posebno ako se posmatra zajedno sa drugima koja su prethodno stupila na snagu, u tom slučaju još više dobija na značaju. Naime, pored manjih troškova po ovom osnovu, oni su sniženi i na taj način što nam je dozvoljeno umanjenje računa od pet odsto za plaćanje računa u predviđenom roku. To nam, u trenutku kada smo dobili status kupca – proizvođača, nije bilo omogućeno. U međuvremenu je promenjen način obraćuna za PDV i akcizu za električnu energiju pa i po tom osnovu plaćamo niže račune za struju – navodi naš sagovornik.

Stručnjak za energetiku Željko Marković ističe za Danas da je doneta uredba simboličan čin kojim se subvencioinišu kupci – proizvođači električne energije.

– Ne možemo da konstatujemo da ona predstavlja značajno smanjenje troškova za tu kategoriju potrošača, ali sa druge strane ako se uzme u obzir da su kupci-proizvođači imali troškove tokom realizacije svojih investicija može se konstatovati da im ovaj potez nadležnih u određenoj meri pomaže da brže otplate investiciju. Svakako se može konstatovati da je uredba dobra, odnosno u korist je kupaca-proizvođača – navodi naš sagovornik.

Sa njegovim mišljenjem se slaže i generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić koji ističe da su nadležni po ovom pitanju doneli ispravnu odluku.

– Ljudi koji su izgradili solarne panele na krovovima svojih kuća su uložili novac u tu investiciju. Proizvodnjom struje u sopstvenoj režiji doprinose i pomažu Elektroprivredi Srbije. Stoga je potpuno u redu da im se smanji iznos računa koji plaćaju tako što je umanjen iznos takse za obnovljive izvore energije koju su dužni da plaćaju na mesečnom nivou – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari