Manje vode, manje struje na Đerdapu 1 1Hidroelektrana Đerdap 1 Foto: Wikipedia/Denis Barthel

Gotovo polovinu manje od planiranog bio je proizvodni učinak u arpilu kada je u pitanju proizvodnja struje na prvoj dunavskoj „fabrici struje“, Hidroelektrani „HEĐerdap 1“ kod Kladova.

Naime, do sada nezabeleženi mali dotok vode u đerdapsku akumulaciju u aprilu, uslovio je da HE „Đerdap 1“ proizvede za 47 odsto manje struje prošlog meseca.

Tako je prva dunavska elekrana umesto planiranih 592 miliona kilovat sat, i elektroenergetskom sistemu Srbije isporučila 315,2 miliona  kilovat sati električne energije.

Negativan uticaj na proizvodnju, uprkos maksimalnoj pogonskoj spremnosti šest hidroagregata, imala je loša hidrološka situacija.

Od izgradnje „Đerdapa 1“ u aprilu 2020. godine zabeležen je najmanji prosečan dnevni dotok vode, s obzirom da je prosečan dnevni dotok vode i u minulom mesecu prosečan dnevni dotok u đerdapsku akumulaciju bio je samo  3.420 kubika vode u sekundi, dok je prosečan dnevni dotok za april 7727 metara kubnih vode u sekundi.

Inače, najveća hidroelektrana u Srbiji je od početka godine proizvela 1,587 milijardi kilovat sati struje što je 10 odsto manje od dinamičkog plana za prva četiri meseca u godini . Pri trenutnom dotoku od 3200 kubika vode u sekundi, prva đerdapska hidroelektrana  dnevno prozvodi oko 10, a plan za maj je 561 milion kilovat sati struje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari