Manji za pet milijardi, pojele ga tužbe: Usvojen budžet grada za 2024. godinu u Novom Sadu 1Odbornici pred glasanje za početak projekta Novi Sad na vodi, foto: A.L./Danas

Skupština Grada Novog Sada održala je danas sednicu na kojoj je usvojen budžet grada za sledeći godinu, u iznosu od više 42 milijade dinara, što je za pet milijardi manje nego prošle godine.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je danas pre nego što je usvojen budžet grada da u strukturi planiranih sredstava, najveće učešće, čak 93,6 odsto, imaju tekući prihodi, koji se procenjuju u iznosu od 37 milijardi dinara, dok su primanja planirana u iznosu od 2,5 milijardi dinara i čine svega 6,4 odsto ukupnih sredstava iz budžeta.

Prema njegovoj oceni, pred Novosađanima je socijalno odgovoran budžet bez premca, a da pritom nema narušene strukture kapitalne potrošnje.

„Na ime finansijske podrške porodici sa decom upisanom u privatnu predškolsku ustanovu u 2024. godini planirano je 643 miliona dinara, što predstavlja dodatno povećanje subvencija. Roditelji dece do tri godine dobijaće pojedinačnu subvenciju od 16.000 dinara, umesto 10.000 dinara pre rebalansa, dok će deca uzrasta od tri do sedam godina dobijati po 13.000 dinara, umesto 8.000 pre rebalansa“, naveo je Đurić.

Kako kaže, da se ne bi menjala cena autobuske karte, Grad i dalje subvencioniše cenu, tako da je za tu namenu u budžetu za narednu godinu izdvojeno 1,38 milijardi dinara.

„Budžetom je predviđeno po 20.000 dinara za oko 7.500 penzionera sa nižim penzijama kao jednokratna finansijska pomoć. U budžet je uvršten i projekat postavke 47 novih igrališta u 47 mesnih zajednica. Nastavlja se i sa nabavkom 15 autobusa na CNG, za šta je opredeljeno 680 miliona dinara u dve godine“, naveo je Đurić.

Na današnjoj sednici, između ostalog, usvojeni su i Plan razvoja Grada Novog Sada za period od 2023 do 2030. godine, zatim Odluka o Programu uređivanja građevinskog zemljišta za narednu godinu, kao i Odluka o utvrđivanju kriterijuma za umanjenje obaveza plaćanja komunalnih usluga porodicama sa troje i više dece u 2024. godini.

Tužbe građana pojele budžet grada

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić kaže da prilikom planiranja budžeta nisu mogli da predvide da će sudovi donositi toliko presuda na osnovu velikog broja tužbi građana koji traže naknade za ekspropisano zemljište, pretežno za komunalnu infrastrukturu u prigradskim naseljima, piše 021.rs.

Manji za pet milijardi, pojele ga tužbe: Usvojen budžet grada za 2024. godinu u Novom Sadu 2
Milan Đurić, gradonačelnik, foto: Grad Novi Sad

Ovi postupci, kako je ranije saopšteno iz lokalne uprave, odnose se na vreme SFRJ, kada su u sklopu komunalnog razvoja oduzimani manji delovi parcela, uglavnom od nekoliko desetina kvadrata, i većini vlasnika tada nije plaćena nikakva naknada. Iako Grad u svojim odgovorima na tužbe stalno ponavlja da se radilo o drugom društvenom i pravnom uređenju, sudovi uglavnom ipak presuđuju u korist vlasnika ili njihovih naslednika, a za to se računa i kamata.

Gradonačelnik je naveo da je samo u ovoj godini bilo 1.400 ovakvih tužbi.

„Videćemo šta ćemo raditi. Imamo neke ideje. Kao odgovorna vlast, platićemo, ali moraćemo da stanemo sa nekim investicijama. Ovo su enormna povećanja rashoda koja nismo mogli da predvidimo. Prve tužbe su krenule 2018. godine i tada smo dali 850 miliona, već sledeće oko milijardu dinara. Potom 2020. i 2021. godine to se nastavilo sa više od milijardu dinara, a sada dolazimo do ovih skoro 5,5 milijardi, od kojih smo već platili 3,9 milijardi dinara“, navodi Đurić.

Primera radi, pet i po milijardi dinara je suma koja se godišnje izdvaja za subvencije javnim preduzećima. Odnosno, ova suma bi bila dovoljna da se sagradi pešačko-biciklisti most na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa.

Đurić je ukazao na to da bi problemi sa plaćanjem tužbi mogli da dovedu do otkazivanja pojedinih projekata. To je, kaže, već uticalo na odluku grada da ove godine ne kupuje udžbenike za sve učenike osnovnih škola, već da se zadrže na kupovini za đake prvake. O toj inicijativi bilo je reči u više navrata, a Đurić je naveo da će se o tome odlučivati prilikom izrade budžeta.

Smanjenje priliva u budžet grada prvi put nakon 20 godina

Zamenica šefa odborničke grupe SRS-a Snežana Mušicki, ocenila je da je primetno smanjenje priliva prihoda u budžetu, posebno kada je reč o novcu koji stižu sa republičkog i pokrajinskog nivoa.

„Možda će tokom godine biti povećanja tih sredstava, ali ono što je važnije je da prvi put posle gotovo 20 godina imamo u obrazloženju budžeta navođenje fiskalnog deficita. Oni će to pokriti sa suficitom i drugim prebacivanjima u okviru budžeta, ali ostaće da imamo deficit posle dugo vremena. Mi smo uvek govorili da se ne ide u zaduženja, nego da se troši koliko se ima i sada smo došli do toga da zbog subvencija javnim preduzećima i zbog drugih problema imamo deficit budžeta“, navela je Mušicki.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari