Novosadski budžet za narednu godinu ponovo se usvaja bez javne rasprave: Manji za pet milijardi, nema novih investicija 1Foto: A. L./Danas

Novosadski budžet za 2024. godinu je za gotovo pet milijardi manji nego ovogodišnji, a novih investicija skoro i da neće biti.

Lokalna vlast je predvidela da se u kasi nađe 42,7 milijardi dinara, u šta ulazi i planirani suficit ovogodišnjeg budžeta od oko 2,5 milijarde dinara, piše 021.rs.

Ipak, može se očekivati da tokom godine uslede rebalansi i da se poveća ceo iznos budžeta, jer u obrazloženju stoji da se očekuje još novca od suficita nakon završnog računa, a moguće je da će i drugi nivoi vlasti prebacivati novac Novom Sadu za neke projekte.

Međutim, dok ne pristignu dotacije sa pokrajinskog i republičkog nivoa, glavna odlike budžeta za 2024. godinu su te da ima znatno manje novca, te da je novih investicija malo i da se fokus stavlja na već započete radove.

I ove godine se budžet usvaja bez održane javne rasprave, a predlog odluke se pojavio na sajtu grada tačno sedam dana pre sednice Skupštine Novog Sada.

Time se nastavlja praksa izbegavanja obaveze da se u raspravu o budžetu uključe i građani.

Kada je u pitanju kapitalna potrošnja, predviđeno je izdvajanje 12,5 milijardi, što je za četiri milijarde dinara manje nego u 2023. Kada se oduzmu kapitalni troškovi, za kapitalne investicije ostaje 9,2 milijardi dinara.

Ovo umanjenje ima za posledicu i to da u budžetu za 2024. gotovo da nema nijedne nove, veće investicije, već se radi o nastavku radova na započetim projektima.

Najveća ulaganja su za projekte koji se rade u saradnji sa AP Vojvodinom, pa tako se izdvaja 661 milion za uređenje Almaškog kraja, 256,9 miliona za park kod Spensa. Tu su i radovi na fiskulturnoj sali Gimnazije „Laza Kostić“, novoj školi na Jugovićevu, te 87 miliona za izgradnju pešačke staze na kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari