Koje automobile najviše vozimo u Srbiji? 1Foto: Shutterstock / ako photography

Tokom prošle godine u Srbiji je prvi put registrovano 158.593 putničkih automobila, od toga 134.891 automobil bio je stariji od dve godine, a 19.611 prvi put registrovanih proizvedeno je prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, samo tokom poslednjeg kvartala prošle godine beleži se pad broja prvi put registrovanih putničkih automobila i teretnih vozila, dok ostala drumska motorna i priključna vozila beleže porast.

Tokom cele prošle godine najbrojnije marke proizvođača motornih vozila u Srbiji bili su Folksvagen, Audi, Opel, Pežo i Fiat, a među registrovanim automobila bilo je najviše onih koji koriste dizel gorivo.

Ako se posmatraju poslednja tri meseca 2022. u odnosu na isti period godinu dana ranije u gotovo svim kategorijama beleži se rast broja registrovanih vozila, osim kod putničkih automobila i teretnih vozila.

Naime, kod putničkih automobila je najveći pad u tom periodu i to od 13 odsto, kod terentnih je pad manji od pet odsto, dok je rast kod prvi put registrovanih traktora gotovo 100 odsto.

Rast od gotovo 32 odsto beleži se i kod registracije autobusa, motocikala (28 odsto), radnih vozila (15 odsto), mopeda (10 odsto).

Od ukupnog broja prvi put registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila tokom četvrtog kvartala 2022. godine, proizvedenih tokom prošle godine, u odnosu na ukupan broj registrovanih, najzastupljenija su priključna vozila (57,4 odsto), dok je novih putničkih automobila bilo najmanje (13,2 odsto).

Najzastupljenija su tokom poslednjih meseci bila teretna vozila do 999 kilograma nosivosti.

Kod putničkih automobila novijeg datuma, procentualno posmatrano, kad je reč o pogonskom gorivu, najzastupljeniji je benzin , a na drumovima dominiraju vozila veličine motora do 2.000 kubika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari