– Serđo Markione, generalni direktor Fijat grupe saopštio je juče da će ta kompanija do kraja decembra objaviti svoje planove za fabriku u Kragujevcu. „Zahvaljujemo predsedniku Tadiću i njegovoj administraciji zbog toga što nam pružaju podršku i što su pokazali strpljenje omogućivši Fijatu da definiše svoje planove, koje nameravamo da objavimo do kraja sledećeg meseca“, istakao je Markione u saopštenju.

„Sada ubrzano određujemo kakve će platforme biti u fabrici u Kragujevcu. Na osnovu dosadašnjih analiza, vozila proizvedena u Srbiji mogla bi da budu namenjena brojnim tržištima, među kojima su zapadna i istočna Evropa, Rusija i severna Amerika“, naveo je generalni direktor Fijat grupe. Kako se ističe u saopštenju, Fijat je završio procenu industrijskog plana za Krajsler, kao i da se sada privodi kraju deo koji se odnosi na Evropu.

Inače, kako Danas saznaje,potpisivanje aneksa ugovora Fijata i vlade Srbije o formiranju kompanije Fijat automobila Srbija odloženo je, ne zbog problema sa uplatom dela osnivačkog kapitala od 100 miliona evra, već usled insistiranja top menadžmenta torinske fabrike da se još jednom „preispita i precizira biznis plan sa aspekta termin plana“. Menadžment Fijata traži da se u biznis planu definitivno preciziraju rokovi realizacije svih poslova i projekata, koji su obaveza države, počev od izgradnje putne, komunalne i tehničko-tehnološke infrastrukture, kao i novih fabričkih objekata do starta proizvodnje novog modela u Kragujevcu.

Izvor Danasa kaže da se realizacija Fijatovog poslovnog aranžmana u Srbiji ne može posmatrati mimo globalne strategije italijanske kompanije koja podrazumeva i preuzimanje američkog Krajslera i prevladavanje posledica ekonomske krize, ali ocenjuje da bi svako novo odlaganje konačnog dolaska Italijana u Kragujevac nanelo veliku, možda i nepopravljivu, marketinšku i drugu štetu čitavom projektu. Nije teško pretpostaviti da bi nakon novog odlaganja preuzimanja Zastave, malo ko u Srbiji više verovao u ozbiljnost Fijatovih planova u Srbiji, ističe naš sagovornik.

Pometnja među radnicima

Rukovodstvo Sindikata Zastavine Fabrike automobila zatražilo je juče hitan sastanak sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem i gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem, „zbog ponovnog prolongiranja potpisivanja aneksa ugovora“. Sindikalci tvrde da je novo odlaganje potpisivanja aneksa „izazvalo pometnju među radnicima i stvorilo klimu nepoverenja koja može da se otrgne kontroli i izazove posledice koje će se sigurno loše odraziti na ceo projekat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari