MAT: Industrijska proizvodnja u Srbiji raste, ne samo zbog rudarstva, već i prerađivačkog sektora 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Industrijska proizvodnja u Srbiji raste, ne samo zbog povećanja proizvodnje u rudarstvu, već i zbog oporavka prerađivačkog sektora, navodi se u najnovijem broju publikacije Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

„Statistički pokazatelji na kraju 2021. godine pokazuju da se tendencije ekonomskih kretanja usmeravaju u pozitivnom pravcu. Trend rasta ukupne industrijske proizvodnje jača, ne samo zbog povećane proizvodnje kineske kompanije Ziđin u RTB Boru, već i zbog toga što je prerađivačka industrija, nakon opadanja i stagnacije, prešla u rastući smer“, naveo je urednik istraživačkog programa Ivan Nikolić.

Dodao je da su i za ukupnu i za prerađivačku industriju karakteristični desezonirani i međugodišnji porast.

Nikolić je naveo da, su i u novembru i decembru 2021. godine rasli i uvoz i izvoz, a da je u celoj godini stopa rasta vrednosti izvoza bila nešto veća od stope rasta vrednosti uvoza. Međugodišnji porast uvoza u decembru bio je međutim, kako je rekao, daleko veći od porasta izvoza.

Međugodišnja stopa inflacije je, prema rečima, Gordane Vukotić-Cotić u septembru 2021. godine premašila gornju granicu ciljanog inflacionog raspona i bila je najveća posle avgusta 2013. godine.

„U oktobru, novembru i decembru rast međugodišnje inflacije je bio ubrzavan, ali je u samom decembru mesečni porast cena bio više nego upola manji nego tokom prethodna četiri meseca“, navela je Vukotić-Cotić.

Dodala je da je međugodišni porast bio rezultat mirovanja cena u prethodnoj godini. Glavne komponente rasta inflacije su, kako je rekla, izuzetni rast svetskih cena neprerađene hrane i energije.

Na mesečnom nivou u decembru 2021. poskupele su sve osnovne kategorije potrošačke korpe osim energije, čije su cene ostale na nivou od prethodnog meseca.

Srbija je imala višu međugodišnju inflaciju od proseka EU i u novembru i u decembru 2021, a nižu međugodišnju inflaciju od dve zemlje EU u novembru, i od tri zemlje EU u decembru 2021.

U novembru i decembru 2021. međugodišnja inflacija u Srbiji je bila 7,5 odsto i 7,9 odsto, a 5,2 odsto i 5,3 odsto u EU. U poređenju sa Srbijom višu međugodišnju inflaciju imale su Estonija (8,6 odsto) i Litvanija (9,3) u novembru.

Višu međugodišnju inflaciju od Srbije u decembru imale su Poljska (osam odsto), Litvanija (10,7) i Estonija (12 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari