MAT: Veći kapacitet Ziđina u Boru podigao industrijsku proizvodnju 1Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper DOO

Ukupna industrijska proizvodnja je u Srbiji u oktobru ove godine blago je porasla međugodišnje, ali se još ne uspostavlja rastuća tendencija, već je taj rast rezultat visokog rasta proizvodnje u sektoru rudarstva, zbog proširenja kapaciteta kompanije Ziđin u rudniku RTB Bor, navodi se u novom broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi.

„Međugodišnji porast industrijske proizvodnje je u oktobru iznosio 39,5 odsto, u periodu januar-oktobar 24 odsto, a u tome je međugodišnji porast eksploatacije ruda metala povećan za 185 odsto u oktobru i za 123 odsto u periodu januar-oktobar“, objasnio je koordinator istraživačkog programa MAT-a Stojan Stamenković.

On je ocenio da je prerađivačka industrija i dalje u opadanju, mada je ono ublaženo jer je međugodišnji pad u oktobru sveden na simboličan, desezonirani indeks, ali je njegova vrednost ostala niža od vrednosti iz prvih osam meseci 2021. godine, pa je trend i dalje opadajući.

Trend proizvodnje hemijske industrije, kako je rekao, prešao je u opadanje u junu 2021. i proizvodnja je u oktobru dostigla obim iz oktobra prethodne godine.

Međugodišnja stopa inflacije je, prema njegovim rečima, još u septembru premašila gornju granicu ciljanog inflacionog raspona od 4,5 odsto i bila je najveća posle avgusta 2013. godine.
„U oktobru je rast inflacije i dalje ubrzan. Glavne komponente rasta inflacije su izuzetni rast svetskih cena neprerađene hrane i energije“, naveo je Stamenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari