Matić: Nove mere Prištine na konditorske proizvode iz Srbije su političke mere 1BETAPHOTO/Ministartsto trgovine, turizma i telekomunikacija/DS

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić rekla je večeras da su najavljene mere Prištine na uvoz konditorskih proizvoda iz Srbije, političke, a ne ekonomske ili trgovinske mere.

„Povodom ove najave iz Prištine, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će se obratiti institucijama u Briselu, kao i Sekretarijatu CEFTA, takođe i ambasadama KVINTE“, rekla je Matić, a saopštilo to ministarstvo.

Kosovska ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari najavila je „nove mere na neke proizvode koji se uvoze iz Srbije“. Hajdari je rekla da je cilj da se zaštite kosovski proizvođači i dodala da je reč o konditorskim proizvodima čiji je uvoz enormno porastao.

Matić je rekla da je CEFTA najveći oblik trgovinske zajednice koji postoji, a da najava takvih odluka ne doprinosi ni razvoju trgovinskih odnosa, a ni političkom dijalogu na Zapadnom Balkanu, za šta se Srbija zalaže.

„Nadamo se da ipak neće doći do ove odluke, a ukoliko se ova najava sprovede u delo, ta trgovinska barijera bi bila još jedan u nizu primera kršenja Sporazuma CEFTA i obaveza preuzetih u Briselskom dijalogu“, rekla je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari