Matić: Očekuje se pad inflacije u drugoj polovini godine 1foto FoNet Milica Vučković

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je danas da je tržište hrane stabilno i da je snabdevenost dobra i najavila da će ponovo robne rezerve reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu brašna.

Ona je rekla da je najveća briga uvezena inflaciju i da borba sa inflacijom ostaje najveći prioritet, rekla je Tatjana Matić za RTS i dodala da se pad inflacije očekuje u drugoj polovini godine.

Prema njenim rečima, uvezena inflacija nije samo naša briga, i Evropa i svet pokušavaju da je stabilizuju, a ono što u najvećoj meri doprinosi skoku inflacije je problem sa energentima, kaže ministarka.

„Mere koje će Centralna evropska banka krajem juna na zasedanju doneti, koje je najavila, jeste povećanje referentne kamatne stope i očekuje se da će se odluke donositi kvartalno. Više neće biti jefitnog bankarskog novca“, ukazala je Tatjana Matić.

Stanje u robnim rezervama je dobro i pod kontrolom, rekla je Matić i dodala da robne rezerve drže situaciju pod kontrolom.

Kada su u pitanju cene, ona je navela da se očekuje da od polovine godine krene stabilizacija a sa padom inflacije počeće se u drugoj polovini godine.

„Mislimo da će doći do stabilizacije tržišta i da će cene padati krajem godine“, napomenula je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari