Matić: Tržište dobro snabdeveno, ali će cene derivata morati da se približe ekonomskim 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da Srbija ima dovoljno nafte i naftnih derivata, ali će cene naftnih prerađevina u maloprodaji „morati da se približe ekonomskim“.

Da li zbog natpisa na društveni mrežama ili zbog toga što su neke pumpe ograničile količinu benzina kupcima, na pojedinim pumpama stvorile su se kolone automobila, a prvi inspektori su izašli na teren sinoć oko 22 sata, rekla je Matić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Inspektori su zbog ograničenja kupovine goriva kaznili dve kompanije.

„Dva privredna subjekta su kažnjena, u trećem slučaju je bila neosnovana prijava. Manji privredni subjekti su se ponašali, možemo reći, neodgovorno i na neki način su kalkulisali sa cenom“, navela je Matić i dodala da su inspekcijske kontrole nastavljene i danas, a da se situacija na benzinskim pumpama normalizovala „i nema gužvi“.

Ona je podsetila da samo država ima pravo da ograniči količinu prodaje benzina.

„Međutim, država takve mere neće donositi, niti su u planu. Nema razloga da se takve mere donose zato što ne postoji nestašica niti nafte, niti naftnih derivata, njih ima dovoljno“, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, u pitanju su samo veleprodajne cene na tržištu.

„Mi upravo sa Udruženjem naftnih kompanija pregovaramo, i mora biti doneta nova uredba zato što ova ističe 13. marta. Mora da se formira nova cena i nova uredba će biti doneta“, rekla je ona i naglasila da ta nova maloprodajna cena mora biti bliža „ekonomskoj ceni“.

Trgovinski lanci su uredno snabdeveni, ukazala je ministarka, tvrdeći da na zalihama ima dovoljno robe i nema potrebe da građani prave zalihe, strahujući od eventualnih nestašica.

„Kada je reč o hrani, mi zaista nemamo čega da se plašimo, snabdevenost tržišta je više nego dobra, mi imamo dovoljno hrane za naše potrebe. Srbija je jedan od većih proizvođača hrane, posebno smo jedan od većih izvoznika pšenice, žitarica, i to je jedna od naših prednosti. Nećemo sigurno imati problem sa hranom“, zaključila je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari