Među gastarbajterima najviše Rumuna i Srba 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

U Slovačkoj je, krajem marta, radilo 39.100 stranaca.

Najbrojniji su Rumuni, a u stopu ih prate Srbi. Prema podacima slovačkog Centra za rad, socijalna pitanja i porodicu, na listi gastarbajtera, kojih je 11.800 više nego u istom periodu lane, dominiraju Rumuni (čak 7.800), dok je broj radnika iz Srbije dostigao cifru od oko 5.800, javlja slovačka agencija SITA. Angažovanje radnika iz Srbije fenomen je koji je obeležio prošlu godinu, pošto su slovački poslodavci, od marta 2016. do marta ove godine, angažovali čak 3.900 novih radnika iz Srbije. Tek na trećem mestu po brojnosti među stranim radnicima su Česi – u Slovačkoj ih je, krajem marta, radilo 4.300. Najviše gastarbajtera zaposleno je u regionu Bratislave i Trnave gde su locirane velike fabrike automobila i bele tehnike. Prema rečima slovačkog ministra za rad i socijalna pitanja, Jana Rihtera, većina radnika iz Srbije angažovana je preko posredničkih agencija, a samo njih 575 ima dozvolu za rad slovačkih biroa rada.

Praksa slovačkih poslodavaca da problem deficita radne snage rešavaju iznajmljivanjem stranih radnika preko agencija stvorila je plodno tlo za razne mahinacije i zloupotrebe. S takvim iskustvom suočili su se i radnici iz Srbije kojima nisu bila garantovana ni osnovna prava.

– Veći broj radnika iz Srbije koji su radno angažovani u Samsungu, ili u nekoj drugoj velikoj fabrici, prevarile su razne posredničke agencije, koje ne prezaju od toga da falsifikuju osnovne dokumente vezane za zapošljavanje srpskih građana u Slovačkoj. Pomenuću primer posrednička agencija Largo Slovakija sa filijalama u Mađarskoj i Srbiji. Ta agencija je posredovala u zapošljavanju najmanje 680 radnika, a u Mađarskoj su falsifikovali sva njihova dokumenta o socijalnom osiguranju – izjavio je Rihter nakon skandala sa nedostojnim uslovima rada za srpske radnike angažovane u Samsungovoj fabrici u Slovačkoj.

I zbog prevarenih srpskih radnika, koje su u fabrike u Slovačkoj dovodile sumnjive agencije, slovački parlament usvojio je, krajem marta, izmene Zakona o strancima kojima se ubrzava postupak izdavanja radnih dozvola, sezonskim radnicima se omogućava da ne traže privremeni boravak, a onima koji su ostali bez radnog angažmana pruža se šansa da u naredna dva meseca potraže novi posao.

Izvor: EurActiv.rs

Broj stranih radnika u Slovačkoj

Država Broj

Rumunija 7.800

Srbija 5.800

Republika Češka 4.300

Ukupno 39.100

Izvor: Podaci Centra za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari