Međugodišnji rast industrije u junu 3,7 odsto 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Industrijska proizvodnja u junu ove godine veća je za 3,7 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

U odnosu na prosek 2021. godine junska industrijska proizvodnja veća je za 4,5 odsto, dok je industrija u prvih pet meseci ove godine bila veća od proizvodnje u istom periodu prošle godine za 3,3 odsto.

Kao i prethodnih meseci najveći doprinos industriji davalo je rudarstvo sa međugodišnjim rastom od 21,6 odsto. Prerađivačka industrija je povećana za 3,2 odsto, dok je sektor Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležilo pad od 4,1 odsto.

Gledano po nameni u junu je međugodišnje najviše porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 9,1 odsto, dok je proiozvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju povećana za 5,3 odsto. Proizvodnja energije je povećana za 3,9 odsto, a intermedijarnih proizvoda za 1,4 odsto. Istovremeno zabeležen je pad proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju od 4,9 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u junu 2022. godine, u odnosu na jun 2021. godine, imali su proizvodnja koksa i derivata nafte, eksploatacija ruda metala, proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja metalnih proizvoda osim mašina i proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jun 2022. u odnosu na maj 2022. godine pokazuje da je ukupna industrija zabeležila pad industrijske proizvodnje od 0,1 odsto, a prerađivačka industrija pad od 2,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari