Međunarodna konfederacija sindikata: Radnici širom sveta su izloženi nasilju i hapšenju zbog štrajkova 1foto: FoNet/Kostadin Kamenov

U velikom broju zemalja radnicima se uskraćuje pravo na slobodu govora i okupljanja, kao i na sindikalno organizovanje, učestala je državna represija prema nezavisnim sindikatima čiji lideri se hapse i zatvaraju, a u 13 država sindikalci su ubijeni, ukazuje se u izveštaju Međunarodne konfederacije sindikata (MKS) koji je preneo Nezavisnost.org.

U Izveštaju MKS u vezi sa Srbijom apostrofiran je slučaj štrajka u kragujevačkoj fabrici „Fijat plastik“ koji je zbog umenjenih plata počeo u januaru 2021. godine.

„Poslodavac je u maju 2021. godine nezakonito poslao na prinudno odsustvo 13 radnika, zajedno sa štrajkačkim odborom, zaključao pogon a mašine izmestio u druge fabrike“, navedeno je u izveštaju MKS.

Napominje se da je u junu 2021. godine inspekcija rada prijavila menadžment zbog pokušaja prekida štrajka.

„Državna Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je u avgustu pozvala predsednika štrajkačkog odbora na ‘razgovor’, što je fabrički sindikat odbio navodeći da ga ‘politika ne zanima’, već samo sindikalna pitanja. Istovremeno, njihova sindikalna centrala je nameru BIA ocenila kao pokušaj zastrašivanja sindikata“, navedeno je u izveštaju MKS.

Dodaje se da su propali pregovori sa Fijatom, uz posredovanje državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, te da u trenutku pisanja izveštaja Indeks 2022. spor još nije bio okončan.

U ovogodišnjem Indeksu globalnih prava za 2022. godinu, MKS konstatuje da su radnici u brojnim zemljama širom sveta izloženi fizičkom nasilju i da se zbog svojih aktivnosti, posebno zbog štrajkova, često hapse i zatvaraju sindikalni lideri, što je najviše izraženo u Avganistanu, Belorusiji, Egiptu, Jordanu, Hongkongu, Mjanmaru i Sudanu.

Među ukupno 148 rangiranih zemalja najbolje su ocenjene (indeks 1) evropske države Austrija, Danska, Finska, Nemačka, Island, Irska, Italija, Norveška i Švedska.

Srbija je sa indeksom 4, nepromenjenim u odnosu na 2021. godinu, rangirana u veoma brojnu grupu sa ukupno 39 država. Zanimljivo je, primetili su iz Nezavisnost.org, da su u istom društvu najsiromašnije (afričke) zemlje kao što su Burkina Faso, Čad, Kongo, Mali ali i neke od najbogatijih država sveta – SAD i Australija. U istoj grupi su i članice Evropske unije – Grčka, Mađarska i Rumunija.

Od zemalja iz regiona, bolje od Srbije ocenjeno je stanje radnih prava u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji (sve sa indeksom 3). Značajno bolje ocene dobile su Hrvatska i Crna Gora (indeks 2), dok se Slovenija iz nepoznatih razloga ne nalazi među 148 rangiranih država.

U grupi najgore ocenjenih država (indeks 5), koja je i najbrojnija na rang listi, među njih 44 su i Alžir, Avganistan, Belorusija, Brazil, Kina, Kolumbija, Egipat, Gvatemala, Indija, Indonezija, Iran, Kuvajt, Pakistan i Turska.

„Indeks globalnih prava 2022. otkriva kako globalnu nestabilnost iskorišćava veliki broj vlada i poslodavaca koji direktno napadaju radnička prava. Moramo razotkriti nepravde kako bismo naterali vlade da shvate da moraju da private novi društveni ugovor kako bi se zaštitila radna mesta, plate, radna prava, socijalna zaštita, jednakost i inkluzija”, naglasila je generalna sekretarka MKS Šaran Barou.

Neki od rezultata u izveštaju MKS su i da se u 113 zemalja radnicima uskraćuje pravo da formiraju sindikate ili se pridruže već postojećim sindikalnim organizacijama, da su vlasti u 74 odsto država ometale registraciju sindikata, da su u 50 zemalja radnici izloženi fizičkom nasilju i da je u 87 odsto zemalja prekršeno pravo na štrajk.

„Sindikalci su ubijeni u 13 država, u 41 odsto zemalja su uskraćena ili ograničena prava na slobodu govora i okupljanja, radnici su doživeli proizvoljna hapšenja i pritvaranja u 69 zemalja, a 66 odsto zemalja je uskratilo ili ograničilo radnicima pristup pravdi“, navodi se u izveštaju MKS.

„Svetu je potreban novi društveni ugovor kojim bi se prevazilazile i poništavale nedemokratske prakse a radni ljudi vratili u centar ekonomije“, zaključak je izveštaja MSK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari