Mercedes dolazi u Srbiju? 1Foto: Shutterstock/sylv1rob1

Demostat saznaje da Vlada Srbije pregovara sa nemačkim automobilskim gigantom, australijsko-britanskom kompanijom Rio Tinto i evropskom finansijskom institucijom o realizaciji projekta koji podrazumeva izgradnju fabrike električnih automobila. Prema informacijama Demostata, pregovori se bliže konačnom dogovoru.

Potencijalna investicija zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u našoj zemlji, ali i od spoljnopolitičke orijentacije vlasti u narednom periodu.

Odluka nemačkog giganta da otvori fabriku u Srbiji, uz garancije Evropske banke za obnovu i razvoj, bila bi jasan pokazatelj u kom pravcu Srbija ide – ka Zapadu. Dolazak nemačkog giganta iz Štutgarta poslao bi snažnu poruku i drugim velikim svetskim investitorima o Srbiji kao sigurnoj destinaciji za investiranje.

Međutim, uslov za ovu i realizaciju drugih investicija sa Zapada koje su u planu, svakako je postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, što na koncu znači uvođenje sankcija Rusiji.

Dolazak Mercedesa može biti i deo „šargarepe” koja je obećana Srbiji ukoliko bude konstruktivna u pregovorima sa Prištinom i ako prihvati evropski plan za KiM.

Evropski zvaničnici su srpskom rukovodstvu jasno stavili do znanja da Srbija, ukoliko evropski plan ne prihvati, može da očekuje posledice koje će se, između ostalog, ali u velikoj meri, odraziti na ekonomiju i privredu. Sa druge strane, ukoliko plan prihvati, Srbiji je dato do znanja da bi dobila ekonomsku pomoć, kao i investicije u raznim oblastima privrede.

Dolazak Mercedesa u Srbiju ovog puta neće se zadržati samo na propagandi vlasti, kao u slučaju saradnje nemačke kompanije i srpskog Ikarbusa već će, ukoliko do potpisivanja ugovora dođe, dogovoreno biti i realizovano, tvrdi naš izvor.

To praktično znači i da će Rio Tinto iskopavati litijum u Srbiji, iako je Vlada Srbije zvanično obustavila projekat „Jadar” početkom prošle godine zbog protesta ekoloških aktivista.

Demostat je ranije pisao da će, ako se u Srbiji bude eksploatisao litijum, uslov Vlade Srbije biti izgradnja fabrike baterija i fabrike električnih automobila. Tada smo naveli da Srbija neće dozvoliti eksploataciju litijuma samo da bi se izvozio u druge zemlje. Takođe, Demostat je pisao da ne postoje garancije da će se odustati od saradnje sa Rio Tintom, ali i da je otvorena mogućnost da država nađe novog partnera, čija reputacija nije narušena kao u slučaju britansko-australijske korporacije, koja se na svetskom nivou suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu.

Da Rio Tinto ne odustaje bilo je jasno i nakon što je Rojters preneo izjavu izvršnog direktora kompanije koji je u decembru prošle godine na brifingu za investitore u Sidneju rekao da „Jadar” predstavlja „neverovatnu vrednost“ i da kompanija nije odustala od iskopavanja u Srbiji. Takođe, iz kompanije Rio Sava ne negiraju da je nastavljen otkup zemljišta u okolini Loznice, iako je projekat navodno obustavljen. Pored toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi svaku priliku da istakne kako je nezadovoljan činjenicom da se od iskopavanja litijuma u Srbiji i saradnje sa Rio Tintom odustalo.

Inače, kompanija Rio Tinto već je sarađivala sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj 2015. godine na projektu podzemnog rudnika bakra u Mongoliji.

EBRD u Srbiji, pored ostalog, pruža i podršku javno-privatnim partnerstvima i koncesijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari