Meštani Pakovraća proširili blokadu radova na izgradnji deonice auto-puta Preljina-Požega 1Foto: Shutterstock/Roman023_photography

Meštani sela Pakovraće kod Čačka proširili su danas blokadu radova na izgradnji deonice auto-puta Preljina-Požega, zaustavili su radove koji se izvode na svim parcelama koje su im oduzete a nisu još uvek isplaćene.

Jedan od učesnka blokade Miloš Nikolić rekao je agenciji Beta da su od danas blokirani radovi na izgradnji deonice autoputa kroz Pakovraće u dužini od pet kilometara, odnosno, da su radovi zaustavljeni od magistralnog puta od tunela Laz.

„Radove mogu da izvode samo na kratkoj deonici trase auto-puta, odnosno na parcelama ‘zadovoljnih meštana Pakovraća’ kojima je oduzeta zemlja isplaćena. Na ostalim parcelama mogu nastaviti radove kada nam one budu plaćene“, rekao je Nikolić.

Meštani Pakovraća su počeli 12. jula blokadu firme „Cemprom“ za proizvodnju betaona koji se koristi za izgradnju autoputa, a 1. avgusta su protest proširili na blokadu regionlanog puta Čačak-Lučani od kada zaustavljaju vozila izvođača radova na izgradnji auto-puta, dok ostala vozila propuštaju.

Oni su rekli agenciji Beta da neće odsutati od blokada dok im ne bude isplaćena oduzeta zemlja po presudama Opštinskog suda i da očekuju da Javno preduzeće (JP) „Putevi Srbije“ odustane od žalbi pred Višim sudom na presuđenu cenu za oduzetu zemlju.

Time bi se sudski procesi meštana Pakovraća sa državom zbog oduzete zemlje, koji traju više od dve godine, okončali.

Opštinski sud je presudio da se meštanima Pakovraća zemlja, koja im je oduzeta za izgradnju auto-puta, isplati po ceni od 1.200 do 1.400 dinara po kvadratnom metru, na šta su JP „Putevi Srbije“ uložili žalbu Višem sudu.

Prema rečima meštana, prvobitna cena koja im je ponuđena za kvadratni metar oduzete zemlje bila je od 30 dinara do 200 dinara, zbog čega su se oni žalili.
Od početka njihove blokade radova na izgradnju deonice auto-puta, po dva puta su ih posetili direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak i državna sekretarka Ministarstva građevine Milana Rakić koji su obećali da će Vlada razmatrati njihove zahteve, ali meštani još uvek nisu dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.