MGSI: Objavljena javna nabavka za uklanjanje potopljenih brodova iz Drugog svetskog rata iz Dunava 1Krstarenje Dunavom Foto: J.B.K.

Ministarstvo građevinrastva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI) objavilo je u Sluđbenom listu EU informaciju o sprovođenju javne nabavke izvođača radova na uklanjanji potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava.

Nakon dve i po godine rada na pripremi projekta, izrade tehničke i tenderske dokumentacije, uključujući snimanje prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava na potopljenim brodovima, kao i obezbeđivanja finansijskih sredstava, ulazimo u finalnu fazu realizacije ovog projekta„, saopštilo je MGSI.

Projekat uključuje deminiranje i uklanjanje 21 potopljenog broda, koji sužavaju širinu plovnog puta Dunava sa propisanih 180 metara na svega 90 metara. Brodovi se nalaze na lokaciji nizvodno od HE Đerdap 2, koja obuhvata površinu od blizu sedam kilometara kvadratnih, a potopljeni su pred kraj Drugog svetskog rata odlukom nemačke vojske da uspore napredovanje Crvene armije Dunavom prema Nemačkoj.


Vrednost radova procenjena je na 29 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava iz WBIF fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari